Retkikuntaraportti 11.12.2017

Myös Aboalla vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää yhdessä sveitsiläisen, saksalaisten ja kanadalaisten vieraidemme kanssa.

Viikon alkaessa asemalla oli runsaslukuinen miehitys: FINNARP-retkikunnan kaikki yhdeksän henkeä sekä Neumayerin huoltokuormaston kolme retkikuntalaista. Maanantaina Antti, Lara ja Priit tekivät moottorikelkoilla huoltoretken rannikolla 162 kilometrin päässä sijaitsevalle AWS-sääasemalle. Vuosittainen huoltoretki on usein tehty kaksipäiväisenä, yöpyen sääaseman lähellä Rampen -alueella. Tällä kertaa moottorikelkoilla huoltoretken ajomatka sujui ennätysvauhdilla ja retki tehtiin yöpymättä matkalla. Jäätikön pinta oli suurimman osan matkasta harvinaisen tasaista. Vain tietyillä matkaosuuksilla matkantekoa haittasivat sastrukit, tuulen lumesta muovaamat aaltomaiset pinnanmuodot. Menomatkaan kului viisi tuntia ja paluuseen kuusi tuntia. Sääasema Tuntsa 2 oli talvehtinut ehjänä. Tavanomaiset huoltotoimet, kuten kerätyn havaintotiedon tallettaminen, laitteiston testaus ja mittauslaitteiston maston harustuksen kiristäminen, riittivät.

Tiistaina asemalla tehtiin säännöllisiä ylläpitotöitä. Esimerkiksi aseman lämmityksen ja sähkönsaannin varmistamiseksi konehuoneen kaksi dieselmoottoria tulee huoltaa säännöllisesti ja yhdyskuntajäte vaatii huoltotoimia vessan osalta. Iltapäivällä ulkomaiset vieraamme ja osa retkikuntalaisista kiersivät moottorikelkoilla kotivuoremme, nunatakki Basenin, ja ihailivat sen vaihtuvia maisemia: toisaalla vuoren seinämät laskevat loivasti jäätikön alle, toisaalla jylhät pystysuorat seinämät kohoavat korkeuksiin.

Aboalla on järjestetty vuosittain elokuvafestivaalit. 5. joulukuuta alkoi "9th Antarctic Short, Documentary and Animation Film Festival, 2017-2018". Tällä kertaa Simojukka Ruipon organisoimassa festivaalissa oli mukana 30 elokuvaa, joista osa on nähty aikaisemmin mm. Tampereen, Helsingin, Hampurin ja Busanin elokuvafestivaaleilla. Koko aseman väki kokoontui päivällisen ja saunan jälkeen katsomaan ja pisteyttämään festivaalielokuvia. Elokuvia katsottiin useampana iltana muutaman tunnin ajan. Elokuvayleisön mieleen oli eniten "How to Land Space Shuttle… from Space" (Bret Copeland, USA, 2017).

Suomen Itsenäisyyspäivä aloitettiin Maamme-laululla ja Suomen lipun kunnioittamisella. Päivällä katsoimme Aku Louhimiehen ohjaaman uuden version Tuntematon Sotilas -elokuvasta. Ilmassa oli hieman odotuksen tunnelmaa, sillä säätä havainnoitiin tarkkaan Twin Otter -lentokoneen lentosuunnittelua varten. Lentokoneen oli määrä saapua Aboan kautta ja hakea Utpostane -nunatakeilta Neumayerin kenttäretkikunta. Iltasella lentokone saapui hieman välttävissä lento-olosuhteissa, pilvisyys ja jäätikön huono kontrasti haittasivat visuaalisiin havaintoihin perustuvaa lentämistä. Lento Utpostanenille päätettiin siirtää myöhempään odottaen parempaa lentosäätä. Lentokoneen kanadalainen kaksihenkinen miehistö jäi viettämään kanssamme itsenäisyyspäivää. Itsenäisyyspäivän vastaanotto huipentui Pekan valmistamaan illalliseen, jolla tarjoiltiin mm. kuivatuista tateista tehtyä risottoa, kokonaisena paistettua sisäfilettä, valkosipuliperunoita ja jälkiruokana puolukkamoussea, säilykeaprikoosia ja homejuustoa. Aboan messiin katetussa pitkässä pöydässä juhlistimme Suomi 100 -vuotta itsenäisyyspäivää yhdessä sveitsiläisen, saksalaisten ja kanadalaisten vieraidemme kanssa.

Torstaina sää oli aurinkoinen, tämä mahdollisti Twin Otter -lennon Utpostanenille. Menomatkalla lennettiin seuraten maakulkureittiä ja lentomiehistön mukana ollut Mika tarkkaili reitin alusta loppuun. Mika havaitsi uusia railoja, ja tämän tiedustelulennon havaintojen perusteella vanhaan moottorikelkkareittiin tulee tehdä muutoksia. Utpostanenilla kolmen hengen kenttäretki odotti valmiina matkaan Aboalle. Aboalla lyhyen huoltotauon jälkeen Twin Otter lähti matkaan mukanaan Mika, Vesa, Sanni, Arto ja kaksi Neumayerin retkikuntalaista. Mikan ja Vesan matka jatkui kohti Novo runway -kenttää ja paluuta Suomeen. Sanni ja Arto suuntasivat Novon kentän kautta jatkamaan geologista tutkimustyötään Novolazarevskaya-asemalle. Iltapäivällä saksalaisten huoltokuormasto lähti jatkamaan matkaansa halki jäätikön kohti Kottas-tutkimuspistettä. Mukanaan he kuljettivat reittien haarautumispisteeseen FINNARPin kaksi jätekonttia ja yhden ison reen täynnä jätetynnyreitä. Paluumatkallaan he kuljettavat nämä jätteet Neumayerille, josta ne laivataan edelleen Etelä-Afrikkaan. Tämä Neumayerin huoltokuormaston kanssa tehty yhteistyö on ollut erittäin merkittävä: saimme raskasta maakuljetustamme varten tukea ja uusien asuinkonttien asennukseen apua heidän isoista työkoneistaan sekä ammattitaitoisesta henkilöstöstä.

Perjantaina asemalla tuntui hieman hiljaiselta: asemalla oli edellisenä päivänä enimmillään 18 henkilöä ja nyt loppukauden Aboalla työskentelee viisi henkilöä. Priit jatkaa retkikunnan johtajana Mikan lähdettyä. Antti ja Esa ryhtyivät heti jatkamaan alustavasti paikoilleen sijoitettujen uusien asuinkonttien asennusta käyttökuntoon. Lara ja Pekka ovat huolehtineet aseman arjesta. 

Sunnuntaina vietimme aurinkoisessa säässä lepopäivää, useimmat kävivät kiertämässä Basenin suunnistusrasteja.