Retkikuntaraportti 10.1.2018

Aboan aseman lisäksi myös ruotsalaisen Wasa aseman talvehtiminen on varmistettu. Retki Aboalla on loppusuoralla ja paluu Suomeen tapahtuu suunnitelmien mukaan 17. tammikuuta.

Sää on ollut vuoden alussa vaihteleva, taivas on ollut enimmäkseen pilvinen ja pakkasta on ollut muutama aste. Sunnuntaina oli aurinkoista ja pilvetöntä, mutta illalla tuuli voimistui ja saimme pienen lumimyrskyn. Maanantaina ja tiistaina oli pilvistä, ajoittain sumuista ja tuuli oli navakka.

Antti ja Esa saivat valmiiksi aseman päärakennuksen koillispuolella olevan terassin aiemmin poistettujen portaiden tilalle. Tällä terassilla on ollut tyynellä säällä mahdollisuus nauttia taukokahvit aamupäivän auringonpaisteessa. Pieninä huoltotoimina aseman rakennuksiin on mm. maalattu aseman eteinen ja lääkintäkontin sisäkaton kiinnitykset on vahvistettu. Asuinkonttirivistön julkisivuun tulee uudistuksena Aboan nimi suurikokoisilla tarrakirjaimilla. Kirjainten liimaaminen on aloitettu, mutta valitettavasti sään vuoksi se on vielä kesken.

Yhteistyö Nordenskiöld Basella eli Basenin suomalaisen Aboa aseman ja ruotsalaisen Wasa aseman välillä on ollut tiivistä ja hedelmällistä asemien perustamisesta 1980-luvun lopulla alkaen. Tänä vuonna Wasa on ollut tyhjillään ja yhteistyön merkeissä olemme käyneet tarkastamassa naapuriaseman ja varmistaneet, että se on kunnossa seuraavaa talvehtimista varten.

Retkikuntamme kausi Aboalla on loppusuoralla ja olemme aloittaneet valmistelemaan aseman sulkemista. Asema jätetään talvehtimaan kylmillään, eli generaattorit ja lämmitysjärjestelmä suljetaan, käyttövesiputkisto, vesisäiliöt ja vettä sisältävät kodinkoneet tyhjennetään huolellisesti jäätymisen estämiseksi. Rakennukset suljetaan tarkasti, sillä pienikin rako tai huonosti suljettu tuuletusventtiili saattaa päästää sisätiloihin talven aikana huomattavan määrän myrskyn kuljettamaa lunta. Lähdemme lentäen Aboalta, joten lähtövalmisteluihin kuuluu hyvän laskeutumispaikan etsiminen ja tämän jäätikkölentokentän merkintä.

Esa on huoltanut ajoneuvoja, esimerkiksi on tehty öljynvaihtohuolto ja akkujen vaihtoa. Kauden ollessa nyt päättymässä autot on ajettu sisään vanerihalliin ja valmisteltu talvehtimista varten. Tela-ajoneuvoihin laitetaan myrskysuojat. Ne ja traktori ajetaan parkkiin siten, että ne ovat vähiten alttiita keräämään lunta sisäänsä ja ympärilleen.

Suurin osa moottorikelkoista on ajettu säilytykseen kaarihalliin. Muutama kelkka on vielä käytössä. Kun lentokone hakee meidät Basenin edustalta jäätiköltä, viemme rahtimme kelkan reessä lentokentälle, sitten viimeisinä toimina ennen asemalta lähtöä nämä kelkat ja reki ajetaan sisään konttiin.

Olemme saaneet alustavan tiedon lentosuunnitelmasta, jonka mukaan lähtö Aboalta olisi torstaina. Suunnitelman mukaan lennämme Aboalta Novo Airbase -kentälle, ja sieltä edelleen Kapkaupunkiin. Retkikunnan lentosuunnitelman mukaan palaamme Suomeen keskiviikkona 17.1.2018.

 ~ Priit