Uusivuosi 2019 vaihtui myös Aboalla.  FINNARP 2018 retkikunnan tutkimuskausi Aboalla nyt puolivälissä. Tutkimukset ja mittaukset jatkuvat asemalla ja AWS5 -mittauspisteellä. Luotauspalloja lähetetään päivittäin osana Year of Polar Prediction -hanketta. 

Uudenvuoden juhlinta Aboalla alkoi aattoiltana herkullisen päivällisen merkeissä, jonka teema oli "Panama Jack's Seafood Restaurant". Panama Jack's on Kapkaupungissa sijaitseva ravintola, jossa retkikunta on useana vuonna käynyt syömässä ennen Etelämantereelle lähtöä. Aboan perinteeksi onkin vuosien saatossa muodostunut syödä uudenvuodenaattona Panama Jack'in innoittama päivällinen.

Uudenvuoden aattoiltana retkikunta saunoi ja Spa-toimikunta, eli Virva ja Esa, oli laittanut pihalle paljun. Vesi olisi saanut olla hiukan lämpimämpääkin, mutta sen lämmitys oli haastavaa, sillä vuoden viimeisenä päivänä puhalsi hyinen etelätuuli. Onneksi tuuli kuitenkin tyyntyi keskiyön lähetessä. Vuosi vaihtui iloisesti paljussa kylpien antarktisen auringon alla. Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä retkikunta lepäsi. Sää oli pilvinen ja tuuli kääntyi tavanomaiseen suuntaansa eli koilliseen. Osa porukasta kävi Basenilla kiertämässä suunnistusrasteja.

Keskiviikkoaamuna, juhlapyhien jälkeen, retkikunta palasi arkiseen työrytmiinsä. Tutkijoiden mittaukset jatkuvat AWS5 -mittauspisteellä ja luotauspalloja lähetetään päivittäin klo 12. Luotauspallojen lähetykset kuuluvat osaksi Maailman ilmatieteen järjestön Year of Polar Prediction -hanketta. Virva on puolestaan tehnyt kuluvalla viikolla vuosittaisia lumilinjan tarkkuus-GPS-mittauksia, joista saatu data tallennetaan ja lähetetään Maanmittauslaitokselle tutkimuskäyttöön. Myös uuden ympärivuotisen säämaston kokoaminen on alkanut Priitin ja Juhon toimesta. Säämaston tuulianturi vaatii vielä konfigurointia, mutta muutoin säämasto alkaa olla siinä kunnossa, että lähipäivinä se saadaan siirrettyä ja pystytettyä AWS5 -mittauspisteelle.

Kaluston huollon osalta Esa on saanut Valmet 505 -traktorin remontin siihen vaiheeseen, että traktori saatiin käynnistettyä ja ajettua ulos vanerihallista. Osalla Aboan kalustosta on jo ikää, kuten esimerkiksi traktorilla joka vietiin Aboalle jo ensimmäisen retkikunnan mukana vuonna 1988, mutta vuosittaisella huollolla ikääntyväkin kalusto pysyy ajokunnossa vielä useita vuosia. Myös moottorikelkkojen huoltotyöt ovat Esan työlistalla ja logistiikkatiimin avustuksella kelkkoihin vaihdetaan uudet hätäboksit joiden sisään laitetaan varusteita ja retkimuonaa jäätiköllä leiriytymiseen hätätilanteessa.

Esan korjattua traktorin ajokuntoon Priit pääsi aloittamaan lumityöt. Lumi kertyy Aboalla aina vääriin paikkoihin ja rakennuksien taakse kertynyt lumi pitää siirtää vuosittain pois jotta se ei muodostu kovaksi jääksi aseman rakenteisiin. Perjantaina Esa ja Priit laittoivat generaattori- ja pajarakennuksen terassille uudet sisään työnnettävät portaat. Portaat nostetaan talveksi ylös ja ideana tässä on, että lumi ei pääsisi kertymään rakennuksen taakse.

Viikonloppuna Esa ja Priit kävivät korjaamassa naapurissa sijaitsevan ruotsalaisen tutkimusasema Wasan savupiipun. Ruotsalaista retkikuntaa ei Wasalla tänä kautena ole, mutta koska Suomen ja Ruotsin tutkimusasemat Basen -nunatakilla tekevät tiivistä yhteistyötä, tehdään Wasalla pieniä korjaustöitä tarvittaessa.

Lauantai-illaksi Venla oli valmistanut hienon kolmen ruokalajin päivällisen, jolla juhlistettiin ekvaattoria eli kauden puoliväliä. Tosin pari päivää myöhemmin retkikunta sai viestin, että retkikunnan paluulento Etelämantereelta Kapkaupunkiin myöhästyy neljällä päivällä, joten ekvaattorikin olisi ollut pari päivää myöhemmin. Etelämantereen lennot ovat kuitenkin täysin sään armoilla, joten lentoaikataulut voivat vielä muuttua.

Iltaviihteenä retkikuntalaiset katsovat useimmiten jonkun elokuvan, mutta maanantaina vuorossa oli yhteislaulua. Niko säesti kitaralla, Venla pianolla ja muut lauloivat innokkaasti. Perjantai-iltaisin retkikunta viettää jokaviikkoista pizza-perjantaita. Jokainen saa kasata omaan pizzaansa mieleiset täytteet ja paistaa pizzan grillissä. Esa ja Venla ovat käyneet tekemässä avannon siniselle jäälle ja päässeet avaamaan Aboan avantokauden.

Retkikunta on ollut nyt Aboalla lähes viisi viikkoa ja arki rullaa varsin mukavasti. Työtehtävät ovat kaikille varsin tuttuja ja selkeitä. Suomeen paluuseen on vielä aikaa reilu kuukausi, mutta siihenkin pitää pikkuhiljaa alkaa valmistua. Tänään keskiviikkona aamupalaverissa keskusteltiinkin jo paluurahdin järjestelyistä.