Retkikuntaraportti 11.1.2016

FINNARP-retkikunnan seitsemäs viikko alkoi Aboalla ja pilvinen ja tuulinen sää jatkui.

Maanantaina tuuli alkoi hipomaan jo myrskylukemia ja sakea lumipyry valkaisi maiseman. Ilmamassat kuitenkin asettuivat paikoilleen ja Petri ja Artsi  jatkoivat ulkotöitä ajoneuvohallin katon asennuksella, muiden retkikuntalaisten tarvittaessa auttaen työmaalla. Vesa sai vedettyä ajoneuvohallille sähkölinjan. Vuotuiset tutkimuslaitteiden huollot aloitettiin maan ja jäätikön järistyksiä mittaavan seismometrin ja tarkkuus-GPS-aseman talven aikana kertyneiden tiedostojen talteenotolla. Myös Basenin huipulla sijaitsevan tutkimussääaseman huollossa saatiin alkukauden hankaluuksien jälkeen lupaavaa edistystä. Lara ja Esa laittoivat jätteenpolttolaitoksen toimintakuntoon, ja kun sää sallii poltetaan siinä edellisen ja kuluneen kauden jätettä.

Uutta vapaa-ajan toimintaa kehitettiin. Mika ja Lara askartelivat alumiinitangoista helposti kannettavia suunnistusrasteja, joita voi viedä kotivuoren hienoille luontokohteille. Maastoon viedyiltä rasteilta on otettu koordinaatit satelliittinavigaattorilla ja koordinaatteja voi jakaa asemalla retkikuntakavereille vapaapäivien retkikohteiksi. Rasteja voi hakea myös perinteisesti kartan ja kompassin kanssa. Lauri teki Basen-vuoren vanhan kartan pohjalta tarkoitukseen soveltuvan suunnistuskartan. 

Lauantaina ajoneuvohallin katto saatiin katettua harjakorkeuteen ja iltapäiväkahveilla vietettiin harjakaisia Laurin valmistaman kääretortun juhlistaessa saavutusta. Sunnuntaina tuuli päivällä vain 4 m/s ja lämpötila kipusi lähelle nollaa. Vapaapäivää vietettiin leväten ja luontoretkellä jääpuikkoja ihastellen kotivuoren kupeessa sijaitsevalla suurella tuulen muovaamalla lumikuopalla.