Retkikunnan työt loppusuoralla

17.2.2012 Mika Kalakoski

Työt Aboalla ovat jatkuneet vaihtelevassa mutta pääosin myrskyisässä säässä. Kun edellisistä myrskyistä oli toivuttu, päästiin viides viikko asemalla aloittamaan hienossa kirkkaassa antarktisessa kesäsäässä. Mika, Petri ja Pena suuntasivat moottorikelkoilla 45 kilometrin päähän Plogenille yhdessä ruotsalaisten Henrikin ja Erikin kanssa tarkastamaan VHF-radiotoistinaseman ja ottamaan mitat tulevia aurinkopaneelien korjauksia varten. Reitti Plogenille oli erinomaisessa kunnossa ja kauniissa kelissä työ saatiin tehtyä sujuvasti. Eväiden syönnin jälkeen palattiin takaisin Aboalle.

Tiistaina jälleen alkoi kova tuuli, joka yltyi myrskyksi. Töitä pystyttiin kuitenkin tekemään niin verstaalla, kaarihallissa kuin sääasemalla kuten myös aseman päärakennuksessa. Paljon aikaa ja työtä teettävä ruuanlaitto on koitettu jakaa Jannen, Petrin ja Mikan kesken. Pena on huolehtinut pääsääntöisesti voimakoneen päivittäishuollot kuin myös sen ja muiden koneiden ja laitteiden korjaukset ja tankkaukset. Petri ja Pena ovat pakanneet ja järjestäneet loppuvuodesta 2012 toteutettavan jätekuljetuksen osalta jätereet kuntoon ja kaikki on valmiina seuraavaa retkikuntaa varten.

Geodeetit Jaakko ja Jyri ovat saaneet työnsä tehtyä suunnitelmien mukaisesti. Jaakko saattoi loppuun Basenin lumirinteiden ja Plogbreen-jäätikön korkeuksien mittauksen. Jo retken alussa havaittiin, että Basenin rinteillä on nyt enemmän lunta kuin aiemmin mutta tämä näyttää pitävän paikkansa kauempanakin, 3-10 km päässä Aboalta.

Lumen lisäyksen vaikutus painovoimaan riippuu myös lumen tiheydestä, ja tämän selvittämiseksi Jyri ja Janne kaivoivat painovoimalaboratorion lähelle 1.6 m syvyisen lumikuopan, jonka seinämästä mitattiin yksityiskohtainen tiheysprofiili. Vaikka syvempi kuoppa oli suunnitelmissa, tuli tuolla syvyydellä rinteessä jää vastaan lumen alta. Tämän lisäksi Jyri on mitannut lumeen päältä hakattavalla näytteenottoputkella ylimmän 1 m kerroksen keskimääräisen tiheyden kolmestakymmenestä pisteestä. Tutkimusta tehdään osin yhteistyössä Helsingin yliopiston lumitutkijoiden kanssa. Samassa yhteistyössä Jyri on myös seurannut Basenin lounaispuolella leviävän sinisen jään alueen kesäisiä muutoksia Basenin laelta otetuin valokuvin ja GPS -korkeudenmittauksin. Alue on sama, jonka jään alta Aboan vesi noudetaan. Myös Aboan takapihalla sijaitsevien lumikenttien kehitystä on monitoroitu valokuvaamalla läpi kauden.

Absoluuttinen painovoimanmittaus toistettiin 9-12.2. ja saatiin sama tulos kuin työkauden alussa 17-20.1. Painovoimalaboratorion ympärillä on neljä varapistettä, ja Jyri mittasi GPS:llä niiden paikat suhteessa pysyvän GPS-aseman antenniin ja relatiivigravimetrillä painovoimaerot suhteessa absoluuttiseen painovoimapisteeseen laboratorion sisällä. Kolme lähintä myös vaaittiin molempiin em. pisteisiin nähden. GPS-antennia peittää suojakupu, joka estää lumen ja jään kertymisen, mutta sen pohjasta pistää esiin nasta, johon vaaituslatan saa asetettua ylösalaisin. Kaikkien näiden apumittausten tarkoitus on varmistaa, että pääpisteet eli absoluuttinen painovoimapiste ja 2 m korkuisen ristikkomaston päässä oleva GPS-aseman antenni eivät ole Etelämantereen myrskyissä ja pakkasissa liikkuneet. Ja jos niille jotakin tapahtuisi, säilyvät tulokset niin koordinaattien kuin painovoiman osalta ”siirrettyinä” varapisteissä.

FINNARP 2011 tutkimus- ja huoltoretkikunta on saanut suunnitellut työnsä hyvin päätökseen. Viimeisen viikon loppu on mennyt varusteiden pakkauksessa. Myrskyn hajottama HF-radion antenni on korjattu, jotta lento-operaation aikana yhteydet 1000 km päästä Novo Runway jääkiitoradalta saapuvaan Basler suksikoneeseen on kunnossa ja lentäjille pystytään välittämään säätiedot.

Kun retkikunta lähtee Aboalta kohti Novon lentokenttää, kone tekee välilaskun Norjan asemalle Trollille ja jättää sinne Jaakon ja geodeettien tutkimusvälineet.  Jaakko jatkaa tutkimuksiaan Trollilla yhteistyössä Norjan Polaari-instituutin kanssa ja tekee siellä mm. absoluuttisen painovoimanmittauksen. Kapkaupunkiin hän palaa norjalaisten kanssa viimeisellä lennolla n. 28.2. ja tekee sen jälkeen vielä pari viikkoa mittauksia Etelä-Afrikassa sikäläisten yhteistyökumppanien kanssa.

FINNARP 2011 retkikunta palaa muilta osin Etelämantereelta Kapkaupunkiin viikon 8 aikana, jos sää sallii, ja edelleen Suomeen viikon lopulla perjantaina.

 

Kuutamo Basenilla (Kuva: FINNARP)