Retkikuntaraportti 2.1.2018

Etelämantereella on tehty varastoinventaariota ja laitettu moottorikelkkoja talvehtimiskuntoon. Myös uutta vuotta on ehditty juhlia.

Vuoden viimeisen viikon sää oli pilvisyydeltään vaihteleva ja enimmäkseen heikkotuulinen. Pilvipeitteen rakoillessa iltapäivän lämpötilat kohosivat hieman plussan puolelle useampana päivänä.

Antti ja Esa rakensivat vanhojen asuinkonttien edustalta terassin jatkon samassa rivissä sijaitsevien uusien asuinkonttien edustalle. Nyt lääkintäkontilla ja asuinkonttirivistöllä on yhtenäinen yli 14 metriä pitkä puinen terassi ja portaat. He asensivat myös suojapellit konttien liitoksiin.

Aboalla säilytetään varastokonteissa mm. varaosia laitteisiin, retkivälineitä ja säilytystä kestäviä ruokaraaka-aineita. Ajantasaiset inventaariot ovat tärkeitä tulevien retkikuntien suunnittelua varten, sillä Aboalle kuljetetaan tarvikkeita yleensä vuosittain vain retkikuntien saapuessa asemalle, eikä täydennystä tarvikkeisiin saa etäisyyksien ja hankalien kulkuyhteyksien vuoksi kesken tutkimuskauden. Retkikunta on aloittanut inventaariolistojen laatimisen polttoaineiden, ruokatavaroiden ja lääkintätavaroiden osalta.

Aboalla säilytetään polttoaineita tynnyreissä, rekien päällä sopivan etäisyyden päässä aseman rakennuksista. Polttoaineita on asemalle sähköä ja lämpöä tuottaviin generaattoreihin, kulkuvälineisiimme moottorikelkkoihin, tela-ajoneuvoihin, autoihin, traktoriin sekä mm. pienempiin siirrettäviin generaattoreihin ja polttoainekäyttöisiin pumppuihin. Tarjoamme myös polttoainetäydennysmahdollisuuden käyttämällemme lentoliikenteelle tarvittaessa. Polttoainetta on eri laatuja, ja tynnyreiden selkeät sään kestävät merkinnät ovat tärkeitä. Tänä vuonna saksalaisen huoltokulkueen mukana saapuneet polttoaineet ovat nyt merkitty asianmukaisesti maalilla sabluunan avulla.

Jäätiköllä sijaitsevalla AWS5-mittauspisteellä sijaitseva, edellisellä viikolla huollettu lumiasema toimii nyt automaattisesti. Priit on tarkistanut lumiaseman toiminnan ja sen jälkeen täyttänyt laitteiston huoltoa varten kaivetun 3 metrisen lumikuopan.

Naapuriasemamme, ruotsalaisen Wasan kanssa yhteiskäytössä Aboalla on konttipakastin ruokia sekä tarvittaessa tutkimusnäytteitä varten. Pakastimen automaattisessa sulatustoiminnassa on ollut häiriötä ja Esa ja Priit ovat korjanneet sen.

Antti ja Esa ovat järjestäneet kauden aikana työkaluja hiljattain remontoituun vanerihalliin ja kuluneella viikolla he tekivät työpajalle perusteellisen siivouksen. Suurin osa moottorikelkoista ja pienet reet ovat laitettu talvehtimiskuntoon kaarihallissa.

Vuoden viimeisenä päivänä aloitimme puolikkaalla työpäivällä. Uutta vuotta otimme vastaan Pekan grillaamaa päivällistä nauttien. Messiä koristivat tänäkin uutena vuotena juhlaliputuksena Etelämannersopimuksen eri valtioiden liput. Illan kuluessa kävimme sekä avannossa että pajan kuistille asennetussa paljussa lämpimässä kylvyssä. Uuden vuoden yön sää oli poutainen ja tuuleton. Maanantaina ulkona satoi hiljalleen lunta ja vietimme lepopäivää rauhallisissa merkeissä, katselimme videoita ja luimme kirjoja.

Alkukaudesta Sanni kylvi salaatinsiemeniä kasvatusaltaaseen. Nyt olemme saaneet satoa salaatista ja toisena tuoreruokana olemme kasvattaneet ituja. 

~ Priit