Retkikuntaraportti 2.2.2017

Edellisen viikon loppupuoli jatkui kiireisenä. Lauantaina lähes koko ryhmä lähti moottorikelkoilla 44 km retkelle läheisen Plogen-vuoren huipulle.

Matkan tarkoitus oli joulukuussa mittaamaan asennetun seismometrin noutaminen pois. Kun seismometri käytiin asentamassa joulukuussa, todettiin Plogenin huipulla sijaitsevan VHF-radiotoistinaseman antennin vaurioituneen ja sille tehtiin pikakorjaus. Nyt oli tarkoitus ottaa mukaan välineistöä pysyvää korjausta varten.  Kauden loppua kohden on pakkasta tullut muutama aste lisää ja tuulet voimistuneet, mutta tarvikkeiden pakkaamisen, moottorikelkkojen tankkaamisen ja muiden valmistelujen jälkeen kylmin aamu oli jo taittunut ja matkaa saatettiin tehdä mitä miellyttävimmässä kelissä. Lumen pinta reitillä oli suhteellisen tasainen ja matka joutui mukavasti. Plogenin huipulla työt sujuivat suunnitelman mukaan ja ennen paluuta asemalle ehdittiin nauttimaan eväitä ja ihastelemaan lähes kilometrin korkeudelta avautuvaa jäätikkömaisemaa ja etelän suunnalla 200 km päässä kohoavaa Heimefrontfjellan-vuoristoa.

Kauden aikana on ollut hienot ulkoilusäät, mutta radiokelit eivät ole olleet suosiolliset. Perjantaina illalla kuitenkin onnistui monia hienoja yhteyksiä Suomeen OJ1ABOA-radioamatööriasemalta. Aboalla ehditään kuulostelemaan taajuuksia yleensä perjantai- ja lauantai-iltaisin. Sunnuntain lepopäivä kului mukavasti. Jokainen nukkui aamulla mielensä mukaan ja kauniissa säässä ulkoilu oli suosituin vapaa-ajanviettotapa.

Painovoimamittaukset jatkuivat painovoimalaboratoriossa. Melkein tyyni keli on auttanut pitämään datan hyvin kohinattomana. Tuulisena päivänä koko Basen vuori tärisee niin paljon, että gravimetrin datan laatu kärsii. Plogen -retken aikana mitattiin RTK -GPS:llä muutaman sentin tarkkuudella kahdeksan vuonna 1990 ensimmäisen kerran mitatun painovoima- ja GPS pisteen korkeus. Näin nähdään, miten jäätikön korkeus on elänyt viimeisen 25 vuoden aikana. 

Painovoimalaboratorion ympäristön maastonmuotoja kartoitettiin myös RTK-GPS-laitteella ja pari puolentoista metrin syvyistä lumikuoppaakin tehtiin lumen tiheyden määrittämiseksi eri syvyyksillä. Etelämantereen lumi on hyvin tiheää verrattuna suomalaiseen lumeen. Ei ole tavatonta löytää lumesta kerroksia, joiden tiheys on yli 500kg/m3.

Toiseksi viimeiselle arkiviikolle riitti hyvin tekemistä. Ylikuumenemisesta kärsinyt Nasu-Sisu telakuorma-auto pääsi vihdoin korjaamolle moottorin kannen tiivisteen vaihtoon. Varsinaisen tiivisteen vaihtoon menee aikaa sillä ennen kuin siihen pääsee käsiksi, on purettava päältä paljon tavaraa.

Vanha konetarvikekontti tyhjennettiin ja siellä olleet varaosat sijoitettiin uusiin paikkoihin. Konttia jouduttiin siirtämään ensi kaudella asennettavien uusien tutkijoiden asuin- ja työtilojen tieltä. Kontin siirtoa varten traktorilla lumetettiin sen vetoreitit ja kontti nostettiin tunkeilla siirtosuksien päälle. Valmistelut ja lopullinen asennus veivät enemmän aikaa, kuin varsinainen kontin liikuttelu traktorin perässä. Puolessa välissä viikkoa kontti saatiin paikoilleen ja harustettua vaijereilla maahan, ettei tuuli kaada tai vie sitä mukanaan.

Kauden työlistalla oli vielä harmaavesiputken pidentäminen kauemmaksi jäätikölle. Kaksi 75 metrin mittaista jätevesiputken pätkää ovat lähes kaksi metriä halkaisijaltaan olevilla kerillä. Putkia lämmitettiin vanerihallissa pressun alla suurella lämminilmapuhaltimella, jotta ne saatiin helposti avattua kelalta ja liitettyä vanhan linjaston jatkoksi.

Kaiken edellä kerrotun lisäksi aseman elämään on kuulunut arkisia rutiineja, vessatynnyreiden vaihtoa, vedenhakua, ruuanlaittoa, tavaroiden ja tynnyreiden loputonta siirtelyä, jätteenkäsittelyä, rahtilistojen täyttöä ja ruuan laittoa. Asema myös siivotaan säännöllisesti. Kotiin palattua jokaiselta retkikuntalaiselta tämäkin askare sujuu luontaisesti.