Työt etenevät ripeästi

Retkikuntaraportti 21.2.1014 Petri Heinonen

Retkikuntamme toinen puolisko jatkui yhtä puuhakkaana kuin alkukin.  Maanantaiksi, 3. helmikuuta, kelikin jälleen parani, ja pääsimme Esan kanssa jatkamaan polttokontin teräsrakenteiden tekoa. Sään puolesta kauniina alkanut viikko toi kuitenkin tullessaan sarjan takaiskuja ja vaikeuksia kaikkien hankkeidemme osalta. Ja pianhan se sääkin siitä kylmeni tuulten alkaessa puhaltaa etelän puolelta.

Uusi sääasema valmistuu. C-Met sääluotaimen lähettämisestä luovutaan.

Vesa jatkoi uuden NAWS-sääaseman rakentamista asentamalla mittaustulosten Suomeen lähettämistä varten ARGOS – satelliittijärjestelmän antenneineen ja testasi myös Aboan omaan käyttöön siirrettävän säätiedon saatavuutta aseman tietokoneelle.  Satelliittiyhteys Suomeen saatiin toimimaan, mutta säätietojen näkyminen aseman näytöllä teetti Vesalle ylimääräistä töitä aina keskiviikolle asti.

Hanna aloitti maanantaina Laran kanssa toisen C-MET sääluotaimen lähettämisvalmistelut kaarihallissa. Keskiviikkona saimme kuitenkin tiedon, että molempien luotainten valmistuksessa on sattunut kalibrointivirhe paineen mittauksen osalla, eikä tätä toista palloa kannata lähettää.

Polttouunikontin hitsaustöitä

Esan hitsaushommat polttokontilla sentään sujuivat kylmistä etelävirtauksista huolimatta hyvin, mutta minun siirtäessäni keskiviikkona pihanasu "Ratsumiehellä" tavaroita sammui se keskelle pihaa kesken ajon. Ei auttanut muu, kuin jättää Nasu kuormineen siihen ja kömpiä iltapäiväkahville asemalle.

Sielläpä odottikin iloinen yllätys, Hanna ja Lara olivat leiponeet Runebergin päivän kunniaksi erinomaisen kakun, joka tosiaan maistui ihka aidolta Runebergin tortulta.

Loppuviikosta sai myös Esa polttokontin sisäänkäyntitason valmiiksi, vaikka välitöinään oli muun muassa vaihtanut "Ratsumiehen" polttoainepumpun ja hoitanut monta muuta pienempää ongelmaa.

Hitsausta polttouunikontin katolla (Kuva: Vesa Marttila)

Mittaustietoja keruuta ja näytteenottoa

Perjantaina Hanna ja Lara kävivät huoltamassa noin kymmenen kilometrin päässä Aboalta sijaitsevan AWS-5 sääaseman ja samalla keräsivät talteen vuoden aikana kertyneet tiedostot lumiasema "Onnilta". Lumiasema mittaa lumen lämpötiloja eri syvyyksiltä ja toimii ympärivuotisesti.

Samana päivänä kävimme myös sahaamassa geologien tilaaman kivinäytteen Aboan moreenitasangon pohjoispäästä. Näyte liittyy FINNARP 1997 retkikunnan aloittamaan glasiaalihistorian tutkimukseen.

Sunnuntain lepopäivä oli tervetullut ja sitä vietettiin rauhallisesti ulkoillen ja leväten.

Viides viikkomme asemalla jatkui yhtä hektisenä, kuin edellisetkin. Neumayerin sääennuste lupasi hieman huonompia kelejä loppuviikolle, joten Hanna ja Lara hakivat jo alkuviikosta Fossilryggenin ja Plogenin seismometrit talteen. Plogenin satulaan oli kertynyt niin paljon uutta pehmeää lunta, etteivät he päässeet "Katla" – maasturilla aivan huipun juurelle asti vaan joutuivat kävelemään ylimääräisen kilometrin mennen tullen.

Sammutusjärjestelmä konehuoneeseen

Viimeisenä isompana urakkana aloitimme generaattorilaitoksen automaattisen sammutusjärjestelmän asentamisen. Tästä työstä suurin osuus lankesi Vesalle, joka asensi ja kytki tarvittavan ohjauskeskuksen ja kaapeloinnit ja sai kuin saikin 25 vuotta vanhan tekniikan keskustelemaan huippumodernin kanssa, niin, että mahdolliset tulipalot konehuoneessa sammuvat uuden järjestelmän ansiosta.

Kotimatka lähestyy

Nyt kuluvalla viikolla olemme pikkuhiljaa valmistelleet kotiinlähtöä, nostaneet lähtövalmiutta, järjestelleet varastoja ja tehneet inventaarioita. Osa ajoneuvoista on jo huollettu ja siirretty talviteloille odottamaan seuraavan kauden käyttäjiä. Paljon on myös dokumentoitavaa uusista järjestelmistä ja monesta muusta kohteesta, jotta tulevien tutkimusretkikuntien suunnittelu ja toteutus onnistuisi.

Vielä on muutama päivä tätä kautta jäljellä, käytännössä asetetut tavoitteet on saavutettu ja suurin osa töistä on tehty, varsinainen aseman sulkeminen vielä tekemättä. Lentoaikataulun mukaan lähdemme Aboalta sunnuntaina 23. helmikuuta Neumayeriin, mistä seuraavana päivänä lennämme Novolle ja saman tien Kapkaupunkiin.

Kivinäytteiden keräystä (Kuva: Hanna Leisti)