Tammikuu on alkanut aurinkoisessa säässä Aboalla. Tutkimukset, mittaukset ja luotauspallojen lähetykset jatkuvat ja uusi säämasto on pystyssä. FINNARP operaatioiden päällikköä ja teknistä asiantuntijaa odotetaan saapuvaksi osaksi retkikuntaa. 

FINNARP retkikunta on jo reilusti yli puolenvälin ja Aboalla työt jatkuvat jo rutiininomaisesti. Viimeisen kuukauden aikana sää Aboalla on ollut erittäin hyvä, joten tutkimus-, mittaus- ja huoltotyöt ovat edenneet hyvin ja retkikuntalaiset ovat saaneet nauttia kauniista Etelämantereen kesästä. Parhaimmillaan lämpötila on noussut jopa +2 asteeseen, joka taitaa olla tämän kauden lämpöennätys.

Uusi säämasto on retkikunnan toimesta pystytetty AWS5:lle, noin 10 km päähän Aboasta. Mekaanisesti sääasema toimii, mutta ohjelmisto vaatii vielä pientä hienosäätöä ja virittelyä. Myös AWS5:lla sijaitseva lumiasema on kaivettu esiin ja sen akut on taas ladattu. Lumiasema kerää ympäri vuoden tietoa lumen lämpötilan pystyjakaumasta.

Priit ja Juho pystyttämässä uutta sääasemaa AWS5-mittauspisteellä. 

Katin päivittäiset työtehtävät jatkuvat lumimittauksien merkeissä AWS5-mittauspisteellä, jonne pystytettiin jo kauden alussa mittalaitteita, säteilyasema ja toimiva Wifi-yhteys Aboalle. Gabin taasen on huolehtinut luotauspallojen lähetyksestä osana Year of Polar Prediction- hanketta. Maanantaista 14.1. lähtien luotauspalloja on lähetetty kahdesti vuorokaudessa, klo 11 ja 17. Toimittaja/kuvaaja Niko on dokumentoinut retkikunnan työtehtäviä ja arkea, joten odotamme mielenkiinnolla minkälaista materiaalia hän on retkikunnasta kuvannut.  

Kati tekemässä päivittäisiä lumimittauksia AWS5-mittauspisteellä. 

FINNARP operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski ja telakuoma-autojen tekninen asiantuntija Kari Neulaniemi lensivät Etelämantereelle perjantaina 18.1. liittyäkseen FINNARP -retkikuntaan Aboalla. Heidän oli tarkoitus lentää Etelämantereelle jo muutamaa päivää aikaisemmin mutta sääolot Kuningatar Maudin maalla ovat olleet hyvin vaihtelevat ja lento Kapkaupungista Etelämantereelle jouduttiin siirtämään. Tällä hetkellä Mika ja Kari odottavat sään selkiytymistä Venäjän Novolazarevskaya-asemalla jotta feeder-lento Aboalle pääsisi lähtemään matkaan. Tällä hetkellä reilun neljä tuntia kestävä lento Aboalle on suunniteltu lennettäväksi keskiviikkona 23.1. Tarkoituksena on lentää Saksan Neumayer-tutkimusaseman kautta ja pakata sieltä mukaan 600kg rahtia kuljetettavaksi Aboalle. Tämä rahti, joka pääasiassa koostuu rakennusmateriaalista ja –välineistä, sekä muusta raskaasta rahdista joka ei mahtunut retkikunnan mukaan ensimmäisellä lennolla Aboalle, lähetettiin Suomesta viime syksynä rahtilaivalla ensin Kapkaupunkiin, ja sieltä saksalaisella Polarstern- tutkimusjäänmurtajalla Neumayer-tutkimusasemalle Etelämantereella.

Priit selvittää rahti-asioita HF-radiolla Neumayer-aseman logistikon kanssa. 

Aivan kauden alussa Venla oli laittanut salaatin siemeniä kasvamaan. Nyt sato on valmis ja sen kunniaksi retkikunta sai lauantai-iltana päivälliseksi hampurilaisia, joiden välissä oli tuoretta salaattia. Nautimme ateriasta suuresti, sillä tuoreen gallup-tutkimuksen mukaan perheen ohella FINNARP2018-retkikuntalaiset kaipaavat eniten juuri tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Kauden salaattisato. 

Myös sinisen jään avanto on ollut ahkerassa käytössä. Upea keli on houkutellut avantoon ennätysmäärän uimareita, parhaimmillaan viisi rohkeaa retkikuntalaista. Iltaohjelmaa on taas piristänyt Gabinin järjestämä hauska "Aboa ja aboalaiset" tietovisa.

Retkikunnan avantouimarit siniselle jäälle tehdyssä avannossa.

Torstaina 17.1. ilma oli erittäin kaunis, pilvetön ja aurinkoinen. Tuntui vaikealta uskoa, että seuraavana päivänä Aboalle alkaisi vyöryä tämän kauden kolmas myrsky, kuten Neumayer-aseman meteorologin tekemä sääennuste lupasi. Logistiikkaryhmä teki valmisteluita myrskyn varalle Aboalla ja tutkijat tarkistivat kaikki laitteet ja niiden kiinnitykset AWS5:lla. Priit tarkasti lisäksi aurinkopaneelien kunnon. Etelämantereella käytetään kesäaikaan hyväksi aurinkoenergiaa ja niin myös Aboalla on aurinkopaneeleja lähes kaikkien rakennusten seinillä. Aurinkopaneelit mm. mahdollistavat ympärivuotisen toiminnan ja mittaustiedon lähettämisen automaattiselta sääasemalta.

Perjantaiaamuksi saapuikin Aboalle matala sumupilvi lumisateineen ja tuuli alkoi yltyä. Varsinaisen myrskyn pitäisi saapua lauantaina ja kestää ennusteen mukaan kaksi tai kolme päivää. Sen jälkeen sää toivon mukaan selkiää ja työt jäätiköllä pääsevät jatkumaan. Ja retkikuntamme saa vahvistusta Mikasta ja Karista.