Maanmittauslaitokset tutkijat ovat aloittaneet painovoimamittaukset ja tehneet ensimmäiset laserkeilausdronen lennätykset. Retkikunta on huoltanut tutkimusaseman sääasemia ja mittalaitteita mittaamaan läpi ankaran Etelämantereen talven. Pikkuhiljaa retkikunta alkaa valmistautua aseman sulkemiseen ja kotiinlähtöön. 

Vihdoinkin FINNARP 2019 retkikunta oli kokonaisuudessaan saapunut Aboalle. Pitkän päivän jälkeisenä aamuna retkikuntalaiset aloittivat työnsä normaalissa aikataulussa. Aamupalaverissa päivitettiin Artun ja Jyrin matkan vaiheet ja Aboan alkukauden tapahtumat. Tutkijat aloittivat työt, Jyri perehdytti ensikertalaisen Artun Aboan asemaan. Sen jälkeen alkoi tutkijoilla niin painovoimamittalaitteen ja absoluuttigravimetrin asennus geokontilla kuin lasermittausdronen kasaaminen lentokuntoon.

Jyri asentamassa painovoimamittalaitteita geokontissa. Kuva: Pasi Ylirisku/ FINNARP

Hannu oli täysin työllistetty uuden kontin sivutukien ja varastokonttirivistön terassikaiteen hitsauksessa. Aseman vanhimmat kaksi telakuorma-autoa vaativat huomiota ja rutiinityöt, kuten dieselgeneraattoreiden tankkaukset ja öljynvaihdot, pitää nekin hoitaa ajallaan. Tutkimusasemalla ei tule aika pitkäksi.

Aboan synoptinen sääasema huollettiin kuntoon mittaamaan tulevaksi Etelämantereen talveksi. Priit tarkasti ja sääti energiajärjestelmät ja vaihtoi Juhon kanssa uudet kalibroidut anturit. Joitain neuvoja jouduttiin pyytämään Ilmatieteenlaitoksen havaintopalveluiden kollegoilta. Asema on jälleen valmis tulevan talven myrskyihin. Juholla alkoi lääkintämateriaalien inventaario kaiken traktorihomman ja kelkkahuollon apumekaanikon työn ohella. Myös tulevien automaattisten sääasemien uudistamisen budjetti tuli luonnosteltua siinä ohessa.

Venlalla ruokittavia suita on edelleen sama määrä kuin kauden alussa vaikka kaikki ruotsalaiset siirtyivät omiin eväisiin viereiselle Wasa -asemalleen. Ruotsin retkikunnan mukana tuli erehdyksessä runsain määrin kananmunia ja myös Aboan keittiöön niitä saatiin melkoinen määrä. Ruoka- ja kahvihetkinä herkut ovat vain parantuneet, jos mahdollista. Keittiöstä on ilmestynyt sitruunamarenkileivoksia, kakkuja, omenapiirakkaa ja aamupalalla munia!

Kaiken kokkauksen ohella Venla järjesti eräoppaan ammattitaidolla FINNARP retkikuntalaisille varsinaisen kylpyillan. Ensin oli jäätikön avannolla varsinainen Etelämannerkaste. Sitä seurasi lämmin kylpy aseman vanhassa vesisäiliössä ja tietenkin kaiken päälle sauna. Aurinko helli veden lisäksi kylpijöitä. Seuraavalla viikolla Aboalla järjestettiin myös Basen nunatakin naisten saunailta, asiaan kuuluvine kuohuviineineen. Aikaa ei säästetty ja vettä ei laskettu, meinaan liikaa, sillä veden kulutus on asemalla tarkkaa.

Retkikuntalaisia sinisen jään avannossa Etelämannerkasteessa. Kuva: Pasi Ylirisku/ FINNARP

Mika oli kiireinen ruotsalaisten kanssa keskusteluissa Nordenskiöld Base Campin - kuten Aboaa ja Wasaa yhdessä kutsutaan - nykyisestä ja tulevaisuuden yhteistyöstä ja kuinka sitä voitaisiin kehittää. Niin logistiikassa, kuin tutkimuksessa on vielä paljon mahdollisuuksia tehdä enemmän ja parempaa tutkimusta. Fiikattu on niin Aboalla kuin Wasalla. Harrastuksia pitää olla, ja ennen myrskyä päällikkö marinoi keittiöstä yli jääneen hienon naudanpaistin siipaleen kuivumaan radiomastoon. Etelämantereen kesäpäivät pikkupakkasineen, ahavoittavine aurinkoineen ja tuulineen ovat mitä mainiointa olosuhdetta kuivalihan valmistukseen.

Kuivaliha piti kuitenkin ottaa tekniseen tilaan muun viikonlopuksi ennustetun myrskyn tieltä. Myös ajoneuvot ajettiin sisälle halleihin suojaan ja niihin, jotka jätettiin pihalle, laitettiin myrskysuojat. Aseman viemärilinja huollettiin ja se olikin syytä tehdä ennen myrskyä sillä talven aikana oli poistoputken kiinnitys kärsinyt. Ennusteiden ja sääaseman ilmapuntarin lisäksi viitteitä myrskystä näkyi jo Jyrin aloittamissa painovoimamittauksissa. Arttu ehti saada ensimmäiset drone-lennot käyntiin. Pasi aloitti tutkijoiden työn tallentamisen, myös ilmasta ilmaan kuvauksia tutkimuslennoista on saatu tallennettua, ja valmista materiaalia kevään Etelämanner-näyttelyyn on syntynyt tasaiseen tahtiin. Retkikuntakaverit ovat saaneet hämmästellä kotivuoren maisemia lentoperspektiivistä Pasin esittämien materiaalin esikatsannoissa.

Arttu lennättämässä lasermittausdronea, taustalla Plogenin nunatak. Kuva: Pasi Ylirisku/ FINNARP.

Myrsky alkoi lauantaina aamusta ja tuulen voimakkuus nousi kovimmillaan reilusti yli 80 solmun. Asema tärisi aika ajoin tuulen voimasta. Hyvän sään aikaan ei asemalla usein ehdi tehdä paperitöitä, joten niiden aika oli näkyvyyden loppuessa kokonaan ja liikkumisen muuttuessa lähes mahdottomasti kaiken jäähdyttävässä antarktisessa hurrikaanissa. Vapaa-aikaa vietettiin nauttimalla jo 11. kerran Aboalla järjestettyjen Antarctis Documentation And Short Film festivaalien parissa. Elokuvafestivaalipaketin on koonnut Simo-Jukka Ruippo ja hän luovutti festivaalien ohjelman retkikunnalle Suomessa ennen lähtöä. Katsojat antavat pisteet elokuville ja tänäkin vuonna voittaja löytyi: "Turning Ten" (UK/Egypt, 2019).

Tutkimusasema keskellä myrskyä. Kuva: Pasi Ylirisku/ FINNARP. 

Viikon alussa tuuli laski pikkuhiljaa. Työt jatkuivat vaikka tuuli pysyi voimakkaana aina keskiviikkoon. Näkyvyys, kontrasti ja horisontti ovat olleet heikkoja matalien sumupilvien ja lumisateen vuoksi. Työt kuitenkin jatkuvat ja viikon lopulla retkikuntaa aloittaa aseman talvikuntoon laittamisen. FINNARP 2019 retkikunnan paluumatka alkaa ensi viikon alussa, jos sää sallii.