Retkikuntaraportti 25.1.2016

FINNARP-retkikunnan 9. viikko jatkui tutuissa askareissa.

Petri ja Artsi rakensivat hallia, jossa on jo edetty listoitusvaiheeseen. Lumitöitä riitti myrskyn jälkeen vielä maanantaille ja Mikan päivä kului traktorihommissa. Lara ja Esa jatkoivat tyynessä ja aurinkoisessa säässä jätteenpolttoa. Vesa jatkoi sähkötöiden parissa.

Illalla lähetettiin kauden toinen C-met -pallo. Se taivalsi Kuningatar Maudin maalla tutkijoitten satelliittiyhteydellä ohjattuna kolmatta vuorokautta, kunnes sen aurinkopaneeli tuhoutui sen laskeutuessa toisen kerran jään pinnan tasolle. Monella tapaa onnistunut lento kuitenkin. Kaunis aurinkoinen sää vaihtui hyytävään 10 asteen pakkaskeliin, jota Basen-vuorella entisestään jäähdytti sankka ja kostea sumu. Kolme suurta kihua liitelivät Aboan pihapiirissä tutkien löytyisikö alueelta jotain mielenkiintoista syötävää. Pettyneenä linnut kuitenkin häipyivät takaisin sumuun, sinne mistä olivat tulleetkin.

Työt jatkuivat niin hallin listoituksen parissa, kuin sääaseman huollolla. Lauri ja Lara mittasivat lumen kertymää Basenin rinteestä maanmittauslaitoksen geodeettien tarkalla GPS-laitteistolla. Lumen kertymää on mitattu yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1999 alkaen.

Kausi on jo pitkällä ja kotiinpaluu mielessä. Osa kalustosta kuten autojen trailerit nostettiin jo talviteloilleen. Huolitsijan kanssa on sähköpostitse suunniteltu paluurahtien kuljetusta ja pakkaussuunnitelmaa on aloitettu. Sunnuntain tuulettomassa mutta pilvisessä säässä vapaa-aikaa vietettiin tavanomaiseen tapaan retkeillen kotivuorella, lueskellen ja saunoen. Sunnuntain aterialla päästiin nauttimaan ikkunalla kasvatettua salaattia. Lara on myös idättänyt useaan otteeseen mung-papuja, joten aivan ilman tuoreita vihanneksia retkikunta ei ole joutunut olemaan. 

Retkikunnan puolesta, 

Mika Kalakoski