Retkikuntaraportti 27.11.2017

Sää on muuttunut Aboalla vähitellen ankarammaksi ja kehittynyt pikkuhiljaa lumimyrskyksi. Ulkona on käyty vain pakollisten huoltotöiden merkeissä.

Aboa tutkimusaseman käynnistäminen on sujunut hyvin. Ylläpidon lisäksi kauden töihin päästiin välittömästi käsiksi. Uusien tutkijakonttien kulku-urat ja asennuspaikat saatiin valmisteltua siihen malliin, että niiden asennustöihin päästään heti kun traverse saapuu asemalle. Muona ja muu rahti purettiin pääosin kuljetuslaatikoista paikoilleen. Talvehtimisen aikana jäätyneet Nasu-Sisu telakuorma-autot sulatettiin ja saatiin käyttöön. Aboan messin ilmettä kohennettiin uusilla Etelämantereen ja Kuningatar Maudin maan kartoilla, uudella kaapilla ja pöytien sijoittelulla. Näin valmistaudutaan ottamaan vastaan saksalaiset tutkijat ja traverse. Aboalla mahtuu helposti ruokailemaan 20 henkeä. Kohta tilaa on myös yhtä monelle majoittujalle.

Päättyneen viikon aikana geologiryhmä löysi Basen-vuorella uusia pikriittiesiintymiä. Pikriitit ovat harvinaisia vulkaanisia kiviä, jotka sisältävät jopa satojen kilometrien syvyydessä muodostuneita oliviinikiteitä. Geologit keräsivät näytteitä pikriittikivien sisäosista, missä kosminen säteily ei ole häirinnyt oliviinikiteissä olevan helium-kaasun isotooppikoostumusta. Heliumin koostumus voi paljastaa, miltä syvyydeltä maapalloon sisäosista maan pinnalle purkautunut magma on peräisin. Vasta tutkimusretken jälkeen tehtävät laboratoriomittaukset paljastavat, onko heliumin koostumus säilynyt häiriintymättä. Siksi näytteitä kerätään useista esiintymistä.

Aboan lumensulatusjärjestelmä ruuanvalmistus- ja käyttövedeksi on toiminut hyvin. Päivän rutiineihin kuuluu edellisen kauden lakanapyykin pesu sitä mukaa kun sulatusastiassa saadaan lisää käyttövettä. Basen-vuoren juurella sinisen jään alueella on jo tehty tiedusteluja ja kairanreikään tihkui alkuviikosta vettä.

Sää muuttui viikon puolivälin jälkeen ankarammaksi kehittyen pikkuhiljaa lumimyrskyksi. Näkyvyys on ollut todella huono, välillä olematon lumisateen ja voimakkaan tuulen vuoksi. Ulkona on käyty vain pakollisten huoltotöiden merkeissä. Ainut ilo lumimyrskystä on se, että saunasta on voinut mennä pyörimään tuoreeseen pehmeään lumeen.

Viikolla on ollut myös juhlan aihetta, kun sekä Sanni että Antti täyttivät vuosia. Varsinaiset juhlallisuudet järjestettiin perjantaina yhdistettynä Aboan pienimuotoisiin avajaisiin. Syntymäpäiväkakku kruunasi juhlaillallisen, joka koostui mm. kermaisesta kanttarellikeitosta, ankanrinnasta ja valkosipuliperunoista.

Sunnuntaina tuuli lähti laskuun ja auringon ilmoitti olemassaolostaan ohenevan pilvikerroksen läpi kultaisella valolla tuulen kuvioiman jäätikön pintaan. Illansuussa puolet retkikunnasta lenkkeilivät jo Basenin päällä ja toinen puoli lähti kotivuoren juurelle moottorikelkoilla. Siniseltä jäältä löytyi vettä jo pumpattavaksi asti, ja lumen sulatus voidaan lopettaa tämän retkikunnan osalta.

Alkavalle viikolle on luvattu suosiollisia sääolosuhteita ja FINNARP 2017 -retkikunta odottaa innolla tulevan viikon töitä. Neumayerilta saatiin tieto, että kuormasto lähti maanantaina aamupäivällä liikkeelle. Kuorman tuominen Aboalle kestää noin  neljän päivän ajan.