Retkikuntaraportti 27.12.2016

Jouluviikolla retkikunnan työt jatkuivat kiireisinä, mutta aattona hiljennyttiin joulun viettoon.

Jouluviikolla retkikunnan työt jatkuivat kiireisinä. Kaarihallin korjaukseen liittyvät lumityöt tai pikemminkin jäätyöt jatkuivat koko viikon. Lunta siirrettiin traktorilla hallin ulkopuolelta, niin kaivurilla kuin etukauhalla, mutta hallin sisällä ja reunojen viereistä umpijäätä sai pienittyä vain järeillä iskuporakoneilla talttaterillä. Yötä päivää hallin sisällä on ollut lämmitin, joka on osaltaan sulattanut jäätä. Hallista on siirretty myös suuri määrä tavaraa, osa suojaan ja suuri osa jätteeksi.

Alkuviikosta siirrettiin yksi vanha kontti reen päälle jätekontiksi. Se on auttanut paljon tavaroiden lopullisessa sijoittelussa, mutta edelleen tutkimusasemalla riittää niin sanottua tynnyrin pyörittämistä.

Tiistaina lähti naapurivuori Plogenin huipulle kahden miehen partio moottorikelkoilla viemään toista seismometriä mittaamaan kesäkaudeksi jään ja maan järistyksiä. Lumen pinta matkalla oli tasaista ja matka sujui hyvin auringon paistaessa lämpimästi. Asennustyöt sujuivat hienosti, mutta samalla reissulla todettiin huipulla sijaitsevan VHF-radioiden toistinaseman antennin vaurioituneen tuulessa. Antennille tehtiin tilapäinen korjaus ja varsinainen korjaus siirrettiin myöhemmäksi ajankohdaksi, kun Plogenille on taas asiaa.

Hyvissä ajoin viikolla aseman valtasivat mausteiset joulun tuoksut keittiön puolelta. Loppuviikosta joulukoristeet kannettiin sisään ja asema siivottiin. Omaa hupia arkeen toi joulutervehdyksen kuvan lavastaminen. Retkikunta ahkeroi vielä aattona puolille päivin, kunnes riisipuurolounaan jälkeen keskityttiin joulun viettoon.

Aboan aaton iltapäivä kului kellä siniselle jäälle kaivetussa avannossa uidessa, Basenilla retkeillessä ja saunoessa. Jouluksi tuotu saunavasta oli liotettu yön yli pehmoiseksi. Aattoillan ateria alkoi perinteisesti jouluevankeliumilla. Ateria koostui mm. kuivatuista juureksista valmistetuista porkkana-, lanttu ja perunalaatikoista, joulukinkusta ja talon sinapista, rosollista vaaleanpunaisine kastikkeineen, graavatusta hake-kalasta, kylmäsavulohesta ja savumuikuista. Saaristolaisleipä ja mausteinen hedelmäleipä kuuluivat myös pöydän antimiin.

Joulupäivänä osa retkikunnasta jo reippaili kotivuorella ja iltapäivällä osa tutustui kotivuoren perustaan kiertämällä sen moottorikelkalla. Kuin joulun juhlistamiseksi korkealla olevaan ohueen pilviharsoon auringon ympärille muodostui kaunis halo, rengas sateenkaaren sävyissä. Joulupäivän ilta kului mukavan yhdessäolon ja levon merkeissä. Tapaninpäivänä tutkimusasemalla alkoi jälleen arkinen aherrus kevyen tuulen ja auringon miellyttäessä retkikuntalaisia.