Retkikuntaraportti 27.12.2017

Etelämantereella joulua vietettiin suomalaisten perinteiden mukaan; kuusen ympärillä ja saunoen.

Edellisellä viikolla alkanut myrsky jatkui maanantain ja tiistain, keskiviikkona tuuli jo heikkeni. Torstaina, talvipäivän seisauspäivänä, saimme täällä Antarktiksen kesässä nauttia todellisesta juhannussäästä: hento tuulen vire kävi ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Alkuviikosta myrskyn aikana työskenneltiin aseman sisätiloissa ja halleissa. Vanerihallissa Esa ja Pekka tekivät laajan jarruremontin "Caramellos" Nasu-Sisu -tela-ajoneuvolle ja vaihtoivat mm. jarrusatulan, -levyn, -palat ja -letkun. Samanaikaisesti Antti valmisti molemmille Nasu-ajoneuvoille talvehtimista varten vanerista uudet suojat tuulilasien ja ilmanottoaukkojen eteen. Nasut ovat saaneet nimet menneinä vuosina. Toisen nimi on "Ratsumies". Muutama vuosi sitten Caramelloksessa oli jäähdytys- ja kannentiiviste-ongelmia, viime kaudella siihen tehtiin kansiremontti ja jäähdyttimen vaihto. Nyt tällä kaudella Ratsumiehessä on ilmennyt samoja ongelmia, ja se odottaa nyt osia laajempaa korjausta varten. 

Retkikunnan olosuhteissa kaikissa moottorikelkoissa ja autoissa kuljetetaan aina mukana turvallisuusvarusteita, hätäbokseja. Autojen kattotelineellä olevissa säkeissä ja moottorikelkan istuinten takana olevissa laatikoissa on koottuna välineistö hätätilannetta varten. Hätätilanteita voi tulla, jos ajoneuvon kanssa joutuu esimerkiksi äkillisesti huonontuneen sään, laiterikon tai muun onnettomuuden takia ennalta suunnittelemattomasti leiriytymään jäätikölle. Jokaisessa turvallisuuspakkauksessa on hätämerkinantovälineinä hätäsoihtuja ja -savuja - samanlaisia joita käytetään Suomessa esimerkiksi veneissä. Turvallisuuspakkaukseen kuuluu mm. teltta, makuupussi, makuualusta ja hätämuonaa. Bensiinikäyttöisen retkikeittimen polttoainepulloon saa täydennettyä polttoainetta moottorikelkan tankista erillisen käsipumpun- ja letkuston avulla. Niitä voi käyttää tarvittaessa myös polttoaineen siirtämiseksi moottorikelkasta toiseen. Turvallisuuspakkausten lisäksi kulkuneuvoissa on mukana soveltuvia välineitä kiperien tilanteiden varalta kuten lumiankkuri, lapio ja jäähakku. Alkuviikosta Lara tarkasti aseman kahdeksan moottorikelkan varusteet. 

Aseman laitteiston säännöllinen huolto on tärkeää käyttövarmuuden vuoksi. Asemalle sähköä ja lämpöä tuottavat generaattorit ovat retkikunnan konemestarin, Esan, erityisen huolenpidon kohteena. Näihin tehdään rutiinihuollot käyttötuntien perusteella. Kaksi generaattoria ovat käynnissä vuorotellen, ja toinen on aina valmiina varalla. Käyttövesijärjestelmään kuuluva noin 1500 litran ulkovesisäiliö tyhjennettiin ja puhdistettiin viikolla. Ulkovesisäiliössä sulatetaan lumesta vettä alkukaudella ennen kuin läheisestä jääjärvestä saadaan sulaa vettä. Jääjärvestä haetaan vettä Nasun lavalle kiinnitettyyn 1000 litran säiliöön bensiinikäyttöisellä pumpulla. Kaikki retkikuntalaiset ovat osallistuneet käyttöveden hankintaan.

Antti rakensi viimekaudella uuden katteen ja ison nosto-oven saaneeseen kaarihalliin pienen käyntioven, nyt kaarihallin remontti on valmis.

Jäätiköllä sijaitseva AWS5-mittauspiste on toiminut vuosia, siellä mitattaan ympärivuotisesti mm. lumen lämpötilaa ja retkikuntien aikana on tehty erilaisia lyhytaikaisempia tutkimuksia. Lumiaseman lumen lämpötilaa mittaava anturiketju on useiden metrien syvyydessä. Mittausjärjestelmään kuuluvat akut ja tiedontallennusjärjestelmä (ns. dataloggeri) ovat myös lumen alla. Vuosittain järjestelmä huolletaan ja tallentunut tutkimustieto kerätään. Lumen kertymisen vuoksi aseman huollettavat osat ovat hautautuneet yhä syvemmälle lumipeitteen alle. Priit ja Antti saivat tänä vuonna kaivaa kuopan kolmen metrin syvyyteen, ennen kuin pääsivät käsiksi laitteistoon. Tällä kaudella olemassa olevaa anturiketjua jatkettiin lumen pintaa kohden, tehtiin liitännät vanhaan laitteistoon ja asennettiin uudet akut sekä dataloggeri lähemmäs lumen pintaa.

Etelämantereen luonto on erityisen suojelun kohteena. Toimintaa Etelämantereella säätelevät mm. Etelämannersopimus, The Council of Managers of National Antarctic Programs (COMNAP) antamat suositukset sekä kansalliset määräykset. Retkikuntien ja tutkimusasemien velvollisuutena on huolehtia, ettei ihmisen toiminnasta Etelämantereella aiheutuisi haittaa luonnolle. Tutkimusasemien jätteistä ja niiden käsittelystä on tarkat säädökset. Aboalta osa jätteistä kuljetetaan tynnyreissä ja jätekonteissa pois, kuten tälläkin kaudella yhteistyössä saksalaisen huoltokulkueen kanssa. Aboalla on muutaman vuoden käytössä ollut jätteenpolttojärjestelmä, jossa Suomen ympäristöviranomaisten luvalla voi polttaa mm. pahvia ja tiettyjä muoveja, lähinnä elintarvikelaatuja. Loppuviikosta erilliseen polttokonttiin sijoitettu öljypolttimilla toimiva jätteenpolttojärjestelmä valmisteltiin käyttökuntoon ja tehtiin koekäyttö. Lauantaina poltettiin lajiteltua talousjätettä sekä pakkauspahvia, jota oli kertynyt mm. elintarvikkeiden ja uusien asuinkonttien huonekalujen kuljettamisesta asemalle. Polttouunin lämpötila lähentelee 1000 ⁰C, ja uunin pesään jätettä siirrettäessä työntekijöillä on oltava asianmukaiset turvavarusteet: maski, palotyöhön sopivat vaatteet ja hansikkaat.

Joulu Etelämantereella

Jouluaattoaamu aloitettiin Pekan keittämällä herkullisella riisipuurolla ja sekahedelmäkeitolla. Aterian jälkeen katsoimme videolta piirretyn Lumiukko-elokuvan, joka on totuttu näkemään aattona myös Suomessa televisiosta. Joulusiivouksen jälkeen Priit toi kuusen sisään. Glögien ja kuusen koristelun jälkeen kävimme joulusaunassa.

Pekka oli loihtinut kuivatuista raaka-aineista joulun perinteiset laatikkoruuat ja rosollin joulupöytään, sekä pakastetuista raaka-aineista kylmät kalaruuat ja lihapadan. Etelä-Afrikasta huolintafirman kautta tilatut pakasteet ja erityisesti joulukinkku ovat tuottaneet retkikunnan kokeille välillä yllätyksiä, sillä huolintafirman toimittamat tuotteet eivät aina vastaa samalla nimikkeellä Suomessa käytettäviä. Tällä kertaa joulukinkun raaka-aine muistutti lähinnä kinkkumakkaraa, mutta se naamioitiin sinapilla ja korppujauholla aidoksi suomalaiseksi kinkuksi.

Jouluillan vietimme rauhallisissa merkeissä aseman messissä: vaihdoimme joululahjapaketit, kuuntelimme musiikkia ja keskustelimme, sekä katsoimme elokuvan videolta.

Joulupäivä on perinteisesti ollut retkikunnan lepopäivä. Vietimme joulupäivää retkeillen Basen-kotivuorellamme ja lueskellen kirjoja. Olemme valmistelleet kauden aikana jäähän kuopan, joka on täyttynyt vedellä, ja avasimme avantouintikauden tässä pienessä avannossa.

~Priit