Myrskystä huolimatta työt edistyvät

5.2.2012  Mika Kalakoski

Toinen viikko Aboalla alkoi pilvisessä ja tuulisessa kelissä. Tuuli yltyi silloin tällöin myrskylukemiin, mutta ei noussut huipuissaankaan yli 26 m/s. Elämä tutkimusasemalla saatiin arkisiin uomiin. Päivän kulku maanantaista lauantaihin noudattelee yksinkertaista ohjelma: aamiainen 08, 0830 aamupalaveri, työt jatkuvat palaverin jälkeen, 11 kahvi, 13 lounas, 16 kahvi, 18 sauna ja 19 illallinen. Sen jälkeen onkin vapaata aikaa. Tämän lisäksi oman aikansa vie aamiaisen valmistaminen, illallisen korjaaminen, generaattoreiden sammuttaminen yöksi ja säähavaintojen lähettäminen kolme kertaa päivässä.

Työpäivän aikana retkikunta hajaantuu omiin tehtäviinsä. Tutkijat Jaakko ja Jyri ovat keskittyneet mittaustöihinsä. Absoluuttinen painovoimanmittaus, viides Aboan erinomaisessa laboratoriossa kaudella 1993/4 aloitetussa havaintosarjassa saatiin suoritettua ja osoitti selvää painovoiman lisäystä sitten edellisen mittauksen kaudella 2005/6. Ennen kuin tulosta voidaan tulkita esimerkiksi maannousun kannalta, tarvitaan kuitenkin vielä paljon apumittauksia ja laskuja, joilla selvitetään paikallisten jää- ja lumikenttien massavaihtelujen painovoimavaikutus. Tämä onkin absoluuttisen painovoimamittauksen varjopuoli geodeettisena tutkimusmenetelmänä:  havaintopaikan lähellä tapahtuvilla massanmuutoksilla on suuri vaikutus tulokseen, ja elleivät juuri ne ole tutkimuskohteena, joudutaan tekemään paljon työtä että ne saataisiin erikseen laskettua ja korjattua tulokseen.

Havaintopaikan valinnalla voidaan vaikutusta usein vähentää mutta Antarktiksella ei lunta ja jäätä pääse karkuun vaikka mitä tekisi. Aboan painovoimalaboratorio seisoo pienellä kalliopaljastumalla mutta joka puolella sen ympärillä on lunta ja jäätä. Jyri on kartoittanut kävellen lähimmän parin hehtaarin tämänhetkisen lumenpinnan parin senttimetrin tarkkuudella ns. reaaliaikaisella kinemaattisella GPS-menetelmällä ja Jaakko on vetänyt GPS-antennia jäätiköllä reessä moottorikelkan takana kymmeniä kilometrejä. Havaittu painovoiman lisäys vastaa yhden metrin lumikerroksen vetovoimaa ja paikoitellen on lunta nyt jopa 3 m enemmän kuin 2005/6. Lumenkorkeuden mittauksia jatketaan vielä kauempana jäätiköllä ja kotimaahan palattua käytetään lisäksi satelliittialtimetriankin tuloksia. Siten kestää aikansa ennen kuin selviää mistä painovoiman lisäyksessä on kysymys. Kannattaa tässä yhteydessä mainita että suuret lumenpinnan vaihtelut Aboan kotivuoren Basenin rinteillä riippuvat siitä miten tuuli minäkin vuonna lunta pyörittää eikä niinkään vuotuisen lumisateen määrästä.

Ruotsin Swedarp-retkikunnan jäsenet ovat korjanneet ajoneuvojaan Wasa tutkimusasemalla ja tehneet siellä korjaus- ja huoltotöitä. Petri ja Pena tekivät moottorikelkkojen suurimittaisen alustatyön jokaiseen kelkkaan. Mottorikelkkahuolto saatiin päätökseen neljä päivää etuajassa. Moottorikelkkojen huollon valmistuttua Mika ja Petri huolsivat Aboan sääaseman ja vaihtoivat sinne tarvittavat kalibroidut anturit. Työ sujui hyvin ja asema oli jälleen toiminnassa lyhyen huoltokatkon jälkeen. Pena on työskennellyt generaattorin pumppujen vaihdon sekä suunniteltujen säätöjen parissa. Siinä ohessa ovat hoituneet myös erinäiset jätehuollon ja päivittäiset konepuolen työt. Janne on valmistanut aamiaiset ja illalliset, sekä noutanut alhaalta jäätiköltä retkikunnan tarvitseman talousveden. Mika on valmistanut lounaskeitot. Aseman vallitsevan koillistuulen alapuolelle on vuosien mittaan muodostunut suuret kinokset ja asemarakennuksen viereen kertynyt vahva jääkerros. Ruuanlaiton ja muun työn ohella on tätä kasaa Janne hajottanut suurella iskuporan taltalla ja Mika kärrännyt lunta ja jäätä traktorilla sinne missä sitä tarvitaan, ajoneuvojen kulkureiteille ja rampeiksi varustekontteihin.

Yhteistyön koordinointi Ruotsin retkikunnan kanssa ja ensi kauden suuren jätehuolto-operaation suunnittelu on tärkeä osa retkikunnan toimintaa. Eräänä myrskyisenä iltapäivänä Janne järjesti valmiuden ylläpitämiseksi lääkintäkoulutusta, laitteiden käytön kertausta sekä potilaan evakuointiin liittyvän harjoituksen, jossa käytettiin asemalla tarkoitukseen varattuja välineitä. Janne järjesti uudestaan aseman lääkintäkontin ja päivitti ajan tasalle lääkintämateriaalin. Tammikuun viimeisellä viikolla Mika, Janne ja Jyri kaivoivat ylös Helsingin yliopiston Matti Leppärannan ja Onni Järvisen lumi- ja jää Etelämantereella -tutkimusprojektin lumiaseman ja huolehtivat ympärivuotisten mittausten datan talteenotosta. Jyri ja Janne tekivät tutkimuskohteella kahden metrin syvyisen lumikuopan ja siinä lämpötila- sekä tiheysmittauksia. Lumiaseman akusto tuotiin Aboalle ladattavaksi ja Petri ja Mika kävivät asentamassa ne takaisin kaksi päivää myöhemmin. Lumiasema oli toiminut kuten pitääkin ja se asennettiin jatkamaan toimintaa jälleen vuodeksi eteenpäin.

Vähäisenä vapaa-aikana retkikuntalaiset ovat saunoneet, lueskelleet, vaeltaneet kotivuorella, hiihtäneet ja ottaneet radioamatööriyhteyksiä OJ1ABOA asemalta.  Yhteyksiä kotiin on pidetty sähköpostilla, joka saapuu ja lähtee asemalta yhtenäisinä paketteina aina virkapostin ja säähavaintoraporttien mukana vähintään kolmesti päivässä. Aboalla on pidetty myös kolmatta kertaa Antarctic Documentary, Short and Animation Film Festivalia, jonka teemana tällä kertaa on ollut virolaisen elokuvan 100-vuotis juhla, sekä Amundsenin Etelänavan valloituksen juhlavuosi. Elokuvat ovat olleet hyvin mielenkiintoisia ja mukana on Amundsenin retkikunnan alkuperäisiä filmimateriaaleja.

Työt Aboalla jatkuvat tulevan kauden rekien pakkauksen ja tukikohdan siivoamisen ja järjestämisen merkeissä. Myös geologisia näytteitä on tarkoitus hakea luonnontieteellisen museon ja Helsingin yliopiston tutkijoille täydentämään aiempien retkikuntien aikana hankittua materiaalia. Ruuanlaittovuorot ovat vaihtuneet, nyt Petrin valmistaessa aamiaisen, Janne lounaan ja Mika illallisen. Näin aikaa muille töille jää jokaiselle päivän mittaan. Erityisen lämpimiä päiviä ei ole ollut retkikunnan aikana ja tuulikin pysyi pitkään etelässä mikä merkitsee aina raikasta keliä. loppuviikosta tuuli kääntyi jälleen vallitsevaan ilmansuuntaan, koilliseen ja viikonloppua kohden ilmanpaine laski nopeasti. Tavallisesti QNH, laskennallinen paine merenpinnan tasolla on Aboalla hieman yli 980 Hpa mutta perjantaina se oli jopa 969 Hpa. Harmaat pilvet roikkuivat matalalla peittäen vuorten huiput, horisontti ei enää erottunut ja varjot katosivat jäätiköltä. Tuuli yltyi. Lauantaina sakea lumipyry ja jo myrskylukemissa puhaltava tuuli rajoitti ulkotyöt vain vähäisiin käynteihin ruoka- ja pakastekontilla. Myrskykelissä on aikaa tehdä kirjallisia töitä, kuten päivittää inventaariolistoja. Aseman radiohuoneeseen koottiin uusi hyllykkö ja paljon erinäistä siivous ja järjestelytyötä on voitu tehdä päivittäisten rutiinien lisäksi. Myrsky laantui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin ja jo sunnuntaina sää oli tyyni ja aurinkoinen.