FINNARP 2018 retkikunta lähenee loppuaan ja tutkimusasemaa valmistellaan talvehtimaan Etelämantereen ankarassa talvessa. Viimeiset mittaukset on tehty ja tutkimuslaitteita pakataan kotimatkaa varten. Viimeinen luotaupallo lähetettiin 5.2.2019. Retkikunnan kotimatka alkaa ensi viikolla, Suomeen retkikunta palaa noin 16.2.2019.

Retkikunnan viimeinen varsinainen työviikko alkoi auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta. FINNARP 2018 retkikunta lähenee loppuaan, joten maanantaina 28.1. tutkijat tekivät  kauden viimeiset lumimittaukset AWS5 -mittauspisteellä. Sen jälkeen alkoi mittalaitteiston purku jäätiköltä ja pakkaus kotiinkuljetusta varten. Juho, Kati ja Gabin saivat purettua laitteiston sekä AWS5 -mittauspisteelle pystytetyn suuren teltan parissa päivässä, joten perjantaina  mittauspisteellä oli muistona tutkimuksesta vain tyhjiä lumikuoppia jotka täyttyvät seuraavan tuulisen päivän aikana.  

Viimeiset lumimittaukset AWS5-mittauspisteellä ennen mittalaitteiston purkua. 

Myös muiden retkikuntalaisten työtehtävät ovat liittyneet tavalla tai toisella aseman sulkemiseen talven ajaksi ja retkikunnan kotiinlähdön valmistautumiseen. Tavaroita on pakattu ja siirretty talvisäilöön tutkimusasemalla. Mika, Niko ja Virva ajoivat Plogen-nunatakille hakemaan sinne kauden ajaksi asennetun seismometrin takaisin asemalle ja samalla kertaa Mika korjasi Plogenin huipulla olevan VHF-radion toistinaseman antennin. Priit puolestaan huolsi Aboalla olevan, ympärivuotisesti mittaavan seismometrin. Aerosolikontin luona oleviin telineisiin asennettiin uudet aurinkopaneelit tuottamaan lisää energiaa aseman sähköjärjestelmään ja Aboan automaattiseen sääasemaan vaihdettiin uudet lämpötila- ja kosteusanturit. Myös AWS5- mittauspisteen uusi ympärivuotinen sää- ja lumiasema huollettiin. Toivottavasti tutkimusasema talvehtii hyvin ja automaattiset mittauksen pysyvät käynnissä yli pímeän ja ankaran Etelämantereen talven. 

Kati ja Juho pakkaamassa mittalaitteistoa pitkää kotimatkaa varten. 

Retkikunnan mekaanikko Esalla ja viime viikolla Aboalle saapununeella "Nasu" telakuorma-autoexpertti Karilla viikko vierähti telakuorma-autojen huolloissa. Aseman vanhat Nasut, nimeltään Caramellos ja Ratsumies, huollettiin ja nyt niillä on edessään vielä usea vuosi ajoa tutkimusaseman huolto- rakennustöissä. Lisäksi Esa ja Kari hinasivat  kahdella Nasulla lähes neljän tonnin painoisen Lehman-reen  ja kolmen tonnin painoisen kuljetuskontin Abolle. Tässä kuljetuskontissa kuljetettiin tutkimusaseman uusi Nasu Aboalle ja kontti tullaan kiinnittämään varastokontiksi osana tutkimusasemaa.

Esa ja Kari hinaavat uutta varastokonttia tutkimusasemalle Nasu telakuorma-autoilla. 

Lauantai-iltana 2. helmikuuta ohjelmassa oli kauden tärkein juhla: Aboan 30-vuotissyntymäpäivä. Asema rakennettiin 3.1. – 2.2.1989 neljän toimeliaan miehen voimin. Vuosien varrella asemaa on useaan otteeseen laajennettu ja nykyaikaistettu. Söimme ensin hienon kolmen ruokalajin päivällisen. Sen jälkeen Mika näytti vanhoja kuvia ja kertoi Aboan historiasta. Niko puolestaan näytti kauden aikana TV:hen tekemänsä uutisjutut. Virallisen ohjelman jälkeen halukkailla oli mahdollisuus saunoa ja kylpeä paljussa, jonka vesi oli tällä kertaa saatu miellyttävän lämpimäksi.    

Aseman syntymäpäivän lisäksi Aboalla järjestettiin kuluvalla viikolla perinteinen antarktinen elokuvafestivaali. Tämä oli jo kymmenes kausi, kun Aboalla katsottiin ja pisteytettiin Simojukka Ruipon kokoamaa lyhytelokuvasikermää. Ohjelmistossa oli tällä kertaa 37 lyhytelokuvaa eri puolilta maailmaa. Voittajaksi valikoitui hollantilainen animaatio "Golden Oldies".

Tutkimusasema Aboan 30-vuotissyntymäpäivän juhlaillallinen. 

Sunnuntaina, aseman lepopäivänä, retkikuntalaiset kävivät reippailemassa Basenin huipulla ja osa kiersi vielä viimeisiä suunnistusrasteja saadakseen Basen Rogaine -todistuksen ja hihamerkin. Aurinko laski sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ensimmäisen kerran täällä ollessamme ja moni retkikuntalaisista odotti kovasti sen näkemistä. Etelän syksyn saapumisen huomaa, kun myöhään illalla pakkaslumi narskuu kenkien alla, aurinko käy keskiyöllä hetken horisontin alapuolella ja aamuisin Basenin verhoaa tiheä sumu.

Aboan ilta-aurinko.

Tiistaina 5.2. sää jatkui samanlaisena kuin millainen se on ollut jo monta päivää, eli pilvisenä ja sangen tyynenä. Runebergin päivän kunniaksi Venla oli leiponut herkullisia Runebergin torttuja. Tutkijat lähettivät viimeisen luotauksen (Year of Polar Prediction -hanke). Nyt tämän kauden tutkimustoiminnan mittaukset ovat virallisesti ohitse. Seuraava vaihe on sitten tietojen käsittely kotimaassa. Kausi lähenee loppuaan. Valmistelut aseman sulkemista ja talvehtimista varten ovat täydessä vauhdissa.

Viimeisten tietojen mukaan retkikunta lentää Etelämantereelta Kapkaupunkiin 11.2. ja Suomeen retkikunta palaa 16.2.