Retkikuntaraportti 9.1.2017

Uusi vuosi alkoi, mutta vanhat haasteet jatkuivat Aboalla.

Kaarihallin perustustyöt saatiin päätökseen ja kuin tilauksesta alkuviikolla tuuli laski ja sää selkeni. Leudossa tuulessa kaarihallin peittävän teltan kolmisen sataa kiloa painava kumikangaspötkö saatiin teräsrungon harjalle ja levittyä puolessa välissä viikkoa.  Peitekankaan esikiristyksen jälkeen halliprojekti jätettiin hetkeksi. Alkoi valmistautuminen polttoaineennoutoreissuun.

Aboan polttoainehuoltoa on kehitetty yhteistyössä saksan AWI (Alfred Wegenerin mukaan nimetty Meren ja Polaarialueiden tutkimuksen instituutti) -instituutin kanssa. Saksalaisten lähes 1000 km huoltoreitti rannikolta ympärivuotiselta Neumayer III tutkimusasemalta Ylös 2800 metrin korkeuteen sisämaahan Kohnen asemalle kulkee lähimmillään 120 km päässä Aboalta. Marraskuun lopulla saksalaiset jättivät huoltokolonnastaan reen ja 20 tynnyriä diesel polttoainetta tuolle kohtauspisteelle, jonne Aboalta kulkee pistoreitti.

Perjantaina aamusta neljän miehen partio lähti kohtauspisteelle kahdella Arctic Truck -jäätikköauton ja trailerin yhdistelmällä viemään jätettä ja noutamaan polttoainetta. Tämä huoltometodi testattiin edellisen FINNARP-retkikunnan toimesta ja todettiin kustannustehokkaaksi ja hyväksi. Sää oli matkalla pääosin suosiollinen. Ajamista helpotti pääosin hyvä näkyvyys ja kontrasti, lämpötilan vaihdellen nollan molemmin puolin. Matkalla oli jopa liikenneruuhka, kun Ruotsin Swedarp-retkikunnan telatraktori tuli paluumatkalla vastaan kuljettaen jätekonttia samalle kohtaamispisteelle. Koko matkan kokonaiskesto oli 13 tuntia sisältäen tauot ja jätteen ja polttoaineen vaihdot reen ja autojen ja trailereiden kesken. Karavaanin saapuessa Basen-vuoren juurelle purettiin rahti telakuorma-auton nosturilla.

Pitkän työpäivän ja viikon, sekä rankan kauden puolivälin johdosta retkikunta piti viikonlopun lepoaikana, huoltopartio kaksi päivää ja aseman tukijoukot puolitoista. Sää viikonlopun ajan vaihteli nopeasti edestakaisin auringon pilkahduksista monikerroksisen pilvipeitteen läpi aina lumipyryyn.

Kauden puoliväliä juhlistettiin ankanrinnan ja kermaperunoiden kera. Lepo ja virkistys saatiin tuttujen harrastusten, vuorella vaeltelun, lukemisen ja seurustelun parissa. Saatiinpa sunnuntaina Basenin kiintorastiverkkoon kolme uutta rastiakin, kannustamaan retkikuntalaisia liikkumaan kotivuorella.

Maanantaina aamu alkoi kohtalaisessa tuulessa parissa pakkasasteessa auringon lämmittäessä ohuiden harsopilvien ja harvojen kumpupilvien välistä. Alkuviikon töissä keskityttiin tavanomaisiin huoltotöihin ja kaarihallin teltan lopulliseen asennukseen.