Retkikuntaraportti 7.12.2017

Aboalla on paiskittu ankarasti töitä. Töiden vastapainoksi Aboalla on käynnissä iltaisin yhdeksättä kertaa Etelämantereen dokumentti-, animaatio ja lyhytelokuvafestivaali.

Viikko alkoi lämpimän ja kauniin sään vallitessa. Huoltokuormasto lähti Neumayerilta alkuviikosta matkaan, ja  Aboalla valmistauduttiin sen vastaanottoon siirtämällä jätteitä ja valmistelemalla konttien asennusta. Jäätiköllä sulaa vettä alkoi olla niin paljon, että lunta ei tarvitse sulattaa ollenkaan käyttövedeksi.

Geologit ovat alkuviikosta vierailleet aikaisemmin löydetyillä paljastumilla järeämpien työkalujen kanssa. Aggregaatti ja piikkauspora kannettiin selässä rakkakivikkoa myöten 85 metrin korkeuteen jäätikön reunalta  pikriittikivinäytteen irrottamista varten. Näytekappale saatiin mukaan poraamalla reikiä vierekkäin kivennurkkaan ja lyömällä kulmaa sitten painavalla lekalla. Kaikkien työkalujen ja näytekappaleiden kuljettamiseen vaadittiin yhteensä neljä edestakaista kiipeämismatkaa. Loppuviikon kauniita päiviä käytettiin hyväksi kartoittamalla primitiivisiä juonia Basenin koillishuipun tuntumasta, jota on aikaisemmin tutkittu vain vähän tästä näkökulmasta. Reissut kannattivat, sillä jyrkänteen reunalta löytyi muutama uusi juoni.

Keskiviikkona koko Aboan väki lähti läheiselle Plogen vuorelle tukemaan geologisia tutkimuksia ja selvittämään VHF-radioiden toistinaseman vikaa. Päivä oli kesäinen ja geologit etsivät näytteitä Plogenin harjanteelta. Lumen peittämä toistinaseman masto ja aurinkopaneli putsattiin. Samalla aseman kytkentävika saatiin selvitettyä ja asema tuli kuntoon.

 

Torstaina tuuli etelän suunnalta ja ilma muuttui hyytäväksi. Illalla Neumayerin huoltokuormasto ja Priit saapuivat asemalle kolmen saksalaisen kanssa. Tunnelma oli hieno, kun Pekan grillaamalle illalliselle kokoontui 11 henkeä ja kaikkiaan neljä kansallisuutta saksalaisia, suomalaisia, sveitsiläinen ja virolainen.

Hyvin nukutun yön jälkeen perjantaina alkoi uusien asuin-ja työtilojen asennus. Saksalaisten järeillä Pisten Bully -rinnekoneilla ja ammattitaitoisen porukan yhteistyöllä perjantain ja lauantain aikana raskaimmat nostotyöt olivat valmiit. Lauantaina Aboalla vieraili Twin Otter -lentokone, joka toi saksalaisten tutkjoiden mukana myös Vesan tekemään Aboan kauden sähkötyöt. Kone tankattiin ja tutkijat, saksalaiset seismologit suuntasivat länteen Utpostanelle asentamaan seismistä tutkimusasemaa. Viikonlopun aikana Aboan AWS-sääaseman ympärivuotiseen sähköntuotantoon liittyvät talvikauden rikkoontumisista johtuneet ongelmat saatiin ratkaistua. Alkuviikosta asennettiin jo uusia aurinkopaneleita tukemaan sääaseman akkujen latausta ja valmisteltiin yhden tutkimuskontin sähköistämistä tulevina kausina ottamalla tarvittavia mittoja ja pohtimalla aurinkopaneleiden ja akkujen sijoitusta.

Aboalla on käynnissä iltaisin yhdeksättä kertaa Etelämantereen dokumentti-, animaatio ja lyhytelokuvafestivaali. Elokuvien katselu aloitettiin perjantaina ja joka ilta saunan ja päivällisen jälkeen katsotaan muuta elokuva kunnes on aika käydä levolle. Jokainen katsoja antaa elokuville pisteitä yhdestä viiteen. Kun kaikki elokuvat on saatu katsottua, selvinnee voittaja.

Sunnuntaina varsinaiset raskaat työt lopetettiin lounaaseen ja iltapäivällä osa porukasta teki AT Arctic Truck -autoilla retken 44 kilometrin päähän Fossilryggen harjanteelle ihailemaan kauniita kasvifossiileja ja alueen erikoisen näköistä geologiaa. Aboalla vietettiin aikaa vuorella retkeillen ja lepäillen sekä valmistautumalla rannikolla 150 kilometrin päässä sijaitsevan AWS sääaseman huoltoretkeen.