Työt jatkuvat aurinkoisessa säässä

16.1.2011/Mika Kalakoski

Uusi vuosi Aboalla alkoi aurinkoisten päivien merkeissä. Vaikka ensimmäisellä viikolla navakka tuuli haittasi joitain tehtäviä, saatiin työt käyntiin hyvin. Moottorikelkkojen korjaus jatkui ja Pena ja Petri saivat kaikki kahdeksan valmiiksi kolmen viikon uurastuksen jälkeen. Arki alkoi pyöriä rutiinilla ja tutkijat hävisivät kohteilleen päivittäin jatkamaan mittauskampanjoitaan.

Vuoden ensimmäisenä maanantaina Onni ja Mika jatkoivat kenttämatkaa kohti sisämaata moottorikelkoin. Kenttämatka suuntautui ensin sisämaahan lähtevältä reitiltä edellisen retkikunnan avaamaa yhdysreittiä pitkin itään. Tämän reitin puoliväliin perustettiin leiri kahdeksi yöksi, josta käsin toteutettiin reitin viimeinen osuus. Saksalaisten rannikon Neumayer ja sisämaan Kohnen asemat yhdistävälle reitille tehtiin itäisin lumikuoppa. Matka jatkui takaisin Aboa-Svea reitille ja sitä edelleen sisämaahan, jonka puolessa välissä vietettiin niin ikään kolme yötä tehden mittauksia. Vihdoin perjantaina pitkän päivän päätteeksi kenttämiehet saapuivat Sharffenbergbotteniin ruotsalaisten pienelle Svea-kenttäasemalle. Svealla pystyy yöpymään neljä henkeä ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen mitä vähemmän vaativa tutkimusmatkailija tarvitsee olonsa mukavaksi tekemiseksi. Huollettuaan itsensä matkasi kenttäryhmä sunnuntaina 200 km matkan takaisin Aboalle hyvin vaihtelevissa oloissa, välillä kirkkaan taivaan alla, välillä täydessä sumussa tahi lumipyryssä. Kokonaisuudessaan tämä matka oli 600 km mittainen.

Vuoden toisella viikolla aurinkoinen ilma on jatkunut. Säteily on sulattanut lunta ja pihan läpi virtaa pieniä puroja. Tuuli on ollut leutoa ja ulkotöitä on voitu tehdä jatkuvasti. Moottorikelkkojen korjauksen jälkeen ovat Petri ja Pena korjanneet traktorin jäähdytintä ja etukuormaajaa. Niin Suomen kuin Ruotsin asemien jätevarastot on varmistettu tulevan talven myrskyihin. Päivittäinen vesihuolto ja muut avustavat tehtävät ovat työllistäneet Mikkoa, Perttiä ja Mikaa. Grillaamaankin on päästy ja yhtenä lauantai-iltana jokainen sai grillata terassilla oman pihvinsä, jotka Pertti oli esivalmistellut. Neumayerin sääennusteet ovat luvanneet viimeiselle tutkimusviikolle hyvää säätä. Sen jälkeen alkaa tutkimuskampanjoiden alasajo ja aseman sulkemiseen liittyvät toimet.

Meteorologisen tutkimusryhmän työt ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Kaikki mittaukset ovat nyt käynnissä täydellisesti, mukaan lukien säteilymittaukset, joiden aloittamisessa oli teknisiä ongelmia. Miehittämättömällä lentokoneella on tehty paljon mittauksia, kun sää on vihdoinkin olut suosiollinen useita päiviä. Parhaimmillaan kone on noussut mittaamaan yli kahden kilometrin korkeuteen. Päivät kuluvat toistensa kaltaisina rutiininomaisten tutkimusten ylläpitotehtävien parissa.

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen jäätikkötutkimukset (Matti ja Onni) ovat edelleen kulkeneet suunnitellusti. Basenin läheinen sinisen jään järvi on vahvistunut 0,5 – 1,5 metrin syvyiseksi, ja pintajää on ohentunut niin, että liikkumaan pääsee vain suksilla ja saappailla. Kairaukset ovat osoittaneet kesäkauden vaikutusten ulottuvan noin kahteen metriin, sillä sieltä löytyy sedimenttikerros, jonne ilmakehän kautta tuleva laskeuma vajoaa. Kesä on ollut nyt lämpötilan ja vesien laajuuden puolesta maksimissaan, ja näytteidenkeruu, kairaukset ja järven kehityksen seuranta ovat jatkuneet intensiivisinä. Keskialueilla vesirunko on lähes tislattua vettä, kun taas Baseniin ulottuvilla rannoilla on sulavesipurojen mukana tullutta ainesta. Tällä järvellä on biologista aktiviteettia hyvin vähän, kun taas eteläpuolen lammilla on paikoin runsas levätuotanto. Sieltä on löydetty leviä myös jään sisällä olevista pienistä vesionkaloista. Matti, Mikkoja Petri kävivät järvitutkimuksissa myös 50 kilometrin päässä Fossilryggenin nunatakilla. Siellä on nimen mukaisesti myös runsaasti fossiileja kivikkoalueilla. Sisämaahan suuntautuneen kenttäretken myötä saavutettiin kauden alussa asetettu tavoite lumiolosuhteiden kartoittamisesta. Lumilinja on kokonaisuudessaan n. 360 km pitkä aina rannikolta Heimefrontfjella vuoristolle asti. Viimeisellä viikolla suoritetaan tutkimuksia miten lumipeite vaihtelee vuorokauden sisällä.
 

Scharffenbergbotten-aluetta
(kuva: FINNARP 2010/Mika Kalakoski)