Retkikunnan työt pääsivät vauhtiin


2.2.2009

Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman (FINNARP) retkikunnan työt pääsivät kunnolla vauhtiin, kun kovat tuulet tyyntyivät. Suurin urakka, sääaseman uuden talvisähköjärjestelmän asennus saatiin hyvään alkuun, kun Pena hitsasi Etelämantereen olosuhteisiin sopivat riittävän tukevat kehikot aurinkopaneeleille ja asensi Petrin kanssa paneelit niihin. Samanakaisesti Vesa teki tarvittavia sähköasennustöitä kontin sisällä, minne järjestelmän uudet akut on myös sijoitettu. Koko retkikunnan voimin uudet paneelit nostettiin paikoilleen ja kehikot hitsattiin kiinni.

Kaiken muun työn ohella on tietenkin haettu vettä, laitettu ruokaa, hoidettu jätehuolto. Vähäisenä vapaa-aikana on lueskeltu, pelattu rajuja pöytäjääkiekko-otteluita, katsottu elokuvia ja onpa Mika ehtinyt suksillekin ja pitänyt radioamatööriyhteyksiä. Aboan erikoiskutsuhan on OJ1ABOA. Käytetyt taajuudet ovat 7050 kHz ja 14 160 kHz tienoilla, jossa iltaisin ja viikonloppuisin voi kuulla Aboan kutsuvan.

Myrskyn jälkeisellä viikolla tehtiin ulkotöitä kovaan tahtiin ja pitkiä päiviä olosuhteiden näin salliessa. Lauantai-iltana raskas työviikko huipentui Petrin valmistamaan "Mannerheimin illalliseen": borsh-keittoa, smetanasavulohileipiä, vorschmackia, perunavoita, suolakurkkua, punajuurta smetanaa, moccamousseeta ja kahvit calvadoksella. Sunnuntaina aloitettiin lepopäivä runsaalla eteläafrikkalais-tyylisellä brunchilla. Koska ilma oli kaunis, oli mitä oivallisin tilaisuus tehdä tutustumisretki kotivuori Basenin ympäri moottorikelkoilla ja opastaa retkikunnan ensikertalaiselle Vesalle turvalliset alueet liikkua lähitienoolla.

Arkiviikon alkaessa kauniit, joskin kylmän viiman viilentämät ilmat jatkuivat ja ohjelmassa oli edelleen sääaseman talvienergian turvaaminen. Synkimmän polaaritalven aikana Basenilla ei ole pariin kuukauteen ollenkaan auringon valoa ja silloin aurinkopaneelien lisäksi tarvitaan akkujen lataukseen muita energialähteitä. Keskiviikkoon mennessä saimme asennettua kaksi Air-x-tuuligeneraattoria. Torstaina valmistuivat sähkötyöt ja perjantaina koko sääasema kytkettiin uuteen järjestelmään ja Milos 500 -asemalle tehtiin vielä kausihuolto. Samanaikaisesti Petri ja Pena korjasivat myrskyn vaurioittaman lääkintäkontin. Myös kaarihallin pressussa ollut tuulen puoleinen viilto saatiin korjattua ja suojan puolen peite tarkastettua. Sinne tarvitaan ennen lähtöä vielä joitain pienehköjä paikkoja. Lauantaina työt jatkuivat aamusta. Vanhat tuhoutuneet tuulimyllyt purettiin, jotta niiden osat eivät myrskyisällä säällä ilman halki lentäessään riko muita rakenteita tai aiheuta vaaraa ihmisille.

Muonituspuolta Mika on hoitanut arkiviikon aikana. Homma on ollut kuin paluuta kymmenen vuoden taakse, jolloin FINNARP 1999 retkikunnassa ruokapuoli oli hänellä päävastuualueena. Nyt erona on kuitenkin että keittiön lisäksi tulee huolehtia myös retkikunnan johtajan velvollisuuksista. Asemalla syödään lounaalla pääasiassa keittoa, lammaskaalikeiton ollessa suosituin. Illallisella on useimmiten kalaa, lintua tai lihaa. Koska pakasteiden pakkauskoot ovat melko suuria neljälle hengelle on sitten samaa raaka-ainetta hyödynnetty useina peräkkäisinä päivinä ja niinpä viikot voi nimetä kalaviikoksi merianturan mukaan ja lintuviikoksi kanan ja strutsin ollessa päasiallisin ruuan lähde. Tulevalla viikolla kenties poronliha-borsh on alkuviikon keittolistan kärjessä, lampaan ulkofileen näytellessä pääosaa päivällisellä! Sähkötöiden valmistuttua mainiona muonittajana tunnettu Vesa siirtyy keittiöön vuorotellen Petrin kanssa tarpeen mukaan. Tuoreita yrttejä ja vihanneksia ei vielä ole saatu, kasvu on hieman hidastunut kasvien juurten kehittymisen myötä, mutta toiveet ovat korkealla.

Keli alkaa olla tammikuun lopulla jo melko viileä, sillä kymmenen asteen pakkasta kiristää melkein jatkuva viima joka vaihtelee tuulen suunnan vaihtuessa lähes tyynestä aina 15 m/s. Sääennuste lupaa kuitenkin hyvää ja tulevalla viikolla jatkamme arkista aherrusta, ehkä hetkeksi kuitenkin istahtaen maanantai-iltana juhla-aterian ääreen Suomen Etelämanner-asema Aboan 20-vuotispäivän tunnelmissa.