Kotiinlähtö lähenee

27.1.2011/Mika Kalakoski

FINNARP 2010 retkikunta aloitti tieteellisten mittauskampanjoiden alasajon tammikuun kolmannella viikolla. Osaa mittauksista kuitenkin jatkettiin aivan viimeisiin hetkiin ennen lähtöä. Lisäksi Aboalla toimii automaattinen sääasema, seismometri rekisteröi dataa läpi vuoden, kuten myös tarkkuus-GPS. Mikko ja Mika kävivät huoltamassa hollantilaisten automaattisen AWS5-sääaseman kymmenen kilometrin päässä Aboalta. Pena avusti Aboalta lähtevän Basen-vuoren lumen kertymän mittauksessa käytettävän ns. lumilinjan mittakeppien tarkastamisessa. Pena ja Petri korjasivat Aboan vanhan traktorin etukuormaajan vääntyneet aisat, ja jo Aboan rakennusretkikunnan FINNARP 1988 tuoma vahva työkone voi jatkaa palveluaan tulevien retkikuntien käytössä. Läheisen Plogen-vuoren huipulle tiedusteltiin uusi turvallinen reitti. Plogenin huipulla sijaitsee VHF-radiopuhelimien toistinasema, joka ei tämän kesän aikana ole ollut toiminnassa. Sen akun lataukseen tarkoitettu aurinkopaneeli oli lentänyt irti kehyksistään ja sen vuoksi kartoitettiin toistinaseman korjaukseen vaikuttavat ongelmat.

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen jäätikkötutkimukset (Matti ja Onni) saatiin päätökseen suunnitelmien mukaan. Tutkimusjärviltä haettiin loppukesän näytteet, ja viimeiset luotaukset tehtiin keskiviikkona 26.1. Silloin kihukin laskeutui hyvästelemään tutkijan lähelle järven jäälle ja yritti etsiä syötävää laitteiden joukosta. Plogenin nunatakilla 25 km:n päässä käytiin toisen kerran siellä olevan järven kesäisen elinkaaren selvittämiseksi. Näitä jäätikön pintajärviä voisi paremminkin luonnehtia ”jääsoina” kuin järvinä, sillä niillä on rakenteellisesti ja fysikaalisesti enemmän yhteyttä soihin kuin järviin. Joka tapauksessa pintajärvistä saatiin hyvin kattava aineisto koskien niiden rakennetta, kasvua ja jäätymistä, sekä veden liikkeitä. Lumitutkimuksissakin päästiin erinomaiseen päätökseen kun Onni vielä viimeisellä viikolla löysi toisenkin vuosi sitten asennetun lumiaseman nro1. Sen merkkipaalut olivat hautautuneet poikkeuksellisen runsaan lumentulon alle, mutta kesän sulaminen oli juuri saanut kaivetuksi paalujen huiput näkyviin. Viimeisellä viikolla suoritettiin myös talvihuolto lumiasema nro 2. Akut vaihdettiin talvea varten ja datalokkerista otettiin talteen kesän aikana kerääntyneet datat. Lisäksi Onni teki tutkimuksia lumikenttien säleisistä pinnoista, jotka johtuvat auringon voimakkaasta säteilystä ja ovat ominaisia juuri Etelämantereen jäätiköiden kesäisillä pinnoilla. Jää- ja luminäytteet ovat pakattu ja ne kuljetetaan pakastekontissa Suomeen vielä jatkokäsittelyjä varten.

Meteorologisen tutkimusryhmän työt loppukaudesta sujuivat hyvin. Jäätiköllä sijainneiden mittausasemien purkamisen jälkeen, mitattiin säteilyä Basen-nunatakin paljaan kivikon päällä. Viimeinen purettu mittalaite oli sääasemakontin katolle sijoitettu automaattinen pilvikamera. Kamera otti kuvia taivaankannesta 55 päivän ajan aina viiden minuutin välein. Pilvisyys kertoo yleisestä säätilanteesta ja auttaa muiden tutkimusten mittaustulosten tulkinnassa. Meteorologisen tutkimusryhmän kausi oli kokonaisuudessaan onnistunut. Arvokasta kokemusta saatiin miehittämättömän lentokoneen käytöstä ilmakehän vertikaaliprofiilien mittauksissa. Varsinainen tutkimustyö ja mittaustulosten tulkinta tehdään tutkimusmatkan jälkeen Suomessa.

MARA. Under 2 sista veckor 48 dipolantenner, ett hundratal kablar och rörställningen var nermonterad. Allt var packad och väntar på sitt tur att åka till den nytt station – Troll. Så MARA tiden på Basen är över.
Till slut vill vi säga TACK till logistikerna. Ni gjorde allt för att vi kunde göra våran forskning.

Tammikuun ja retkikunnan viimeinen viikko alkoi varusteiden pakkaamisella, rahtilistojen laatimisella ja aseman valmistamisella talvikuntoon. Kotimatka Aboalta Novo Runwayn kautta alkaa suksikoneella ja jatkuu tammikuun viimeisenä päivänä Iljushin kuljetuskoneella Kapkaupunkin ja edelleen reittikoneella Helsinkiin. Kotiin FINNARP 2010 saapuu helmikuun kolmantena päivänä.